Skoči na vsebino

Sončna elektrarna – pogosta vprašanja na forumih (2024)

sončne elektrarne pogosta vprašanja na spletnih forumih

Sončna elektrarna forum vprašanje 1Kaj pomeni sončna elektrarna na ključ?

S pojmom »rešitev na ključ« poimenujemo storitev od začetka ogleda, ureditve pogodbene dokumentacije, do postavitve, priklopa ter zagona sončne elektrarne.

Sončna elektrarna na ključ običajno vključuje vso potrebno dokumentacijo za urejanje kredita, črpanje sredstev za okolju prijazno naložbo in pridobitev potrebne dokumentacije za priklop naprave v omrežje.

Primerna rešitev je za vse tiste posameznike, ki bi se radi izognili obsežni papirologiji in birokraciji povezani z izgradnjo.

Sončna elektrarna forum vprašanje 2 – Ali se investicija v sončno elektrarno izplača?

Z naložbo v sončno elektrarno lahko znižate stroške električne energije do 80 %, naložba se s pomočjo ekološkega sklada lahko povrne v 7 do 10 letih. S kvalitetno montažo in rednim vzdrževanje bo sončna elektrarna lahko delovala tudi do 30 let.

Sončna elektrarna forum vprašanje 3 – Kako dolga je življenjska doba sončne elektrarne?

Pričakovana življenjska doba sončne elektrarne ob rednem in pravilnemu vzdrževanju je od 25 do 30 let. Odlična rešitev za posameznike, ki iščejo dolgoročno investicijo.

Sončna elektrarna forum vprašanje 4 – Kakšna je ustrezna velikost sončne elektrarne?

Sončna elektrarna je namenjena pokrivanju lastnih potreb po električni energiji. Zato je pomembno, da sta velikost in moč sončne elektrarne pravilno dimenzionirani, saj bo le tako proizvedla zadostno količino elektrike za pokrivanje lastnih potreb po njej.

Sončna elektrarna forum vprašanje 5 – Kakšna je povprečna velikost mikro sončne elektrarne?

Povprečna velikost sončne elektrarne, ki zadošča potrebam povprečnega gospodinjstva je 11 kW elektrarna. Velikost je primerna tudi za toplotno črpalko, ki se uporablja za ogrevanje prostorov (radiatorji, talno gretje, infrardeče …) in sanitarne vode.

Sončna elektrarna forum vprašanje 6 – Kakšna je višina subvencije za sončne elektrarne?

Letos znaša višina nepovratnih sredstev iz Eko sklada 180,00 EUR za 1kWa inštalirane nazivne električne moči. Subvencija Eko sklada poceni celotno naložbo za pribl. 20 %.

Sončna elektrarna forum vprašanje 7 – Kakšen je idealni naklon strehe za sončno elektrarno?

Idealni naklon strehe za sončno elektrarno je med 20 in 40°.

Sončna elektrarna forum vprašanje 8 – Kaj so neto meritve?

Obračun proizvodnje in porabe elektrike na objektu s sončno elektrarno delujejo po t.i. sistemu neto meritev ali net mettering.To pomeni, da ko proizvajate več energije kot jo porabljate, se viški elektrike oddajajo v omrežje, v času ko porabljate elektriko se ta dovaja iz električnega omrežja. Z neto meritvami se nato ugotovi razlika med oddano in prevzeto elektriko v obdobju 12 mesecev (enega leta).

Sončna elektrarna forum vprašanje 9 – Ali je potrebno vzdrževanje sončnih elektrarn?

Potrebna so občasna čiščenja, ter redni pregledi, ki jih običajno opravlja podjetje, ki je zgradilo sončno elektrarno.

Del pregledov se opravlja virtualno, s pomočjo aplikacij in sistema za pregled delovanja sončne elektrarne. Redna vzdrževalna dela obsegajo zamenjavo varovalk, malenkosti na razsmernikih, razrahljani spoji sončnih panelov, pregledi s termovizijsko kamero …

Sončna elektrarna forum vprašanje 10 – Kako poteka čiščenje sončnih elektrarn?

Solarni moduli potrebujejo čiščenje 1x do 2x na leto. Za čiščenje modulov se uporablja mehka voda (destilirana) brez abrazivnih sredstev. Pri čiščenju ne uporabljajte sredstev in pripomočkov, ki lahko na sončnih panelih pustijo poškodbe (praske). Tako poskrbite, da bo sončna elektrarna delovala kar se, da optimalno.

Sončna elektrarna forum vprašanje 11- Ali se splača odločiti za zavarovanje sončne elektrarne?

V zadnjem času so vedno bolj pogosti različni vremenski vplivi, kot sta močan veter in toča. Višina zavarovanja je zanemarljiva v primerjavi z višino celotne naložbe zato je priporočljivo zavarovanje sončne elektrarne za samooskrbo.

Sončna elektrarna forum vprašanje 12 – Ali je možen samovžig sončne elektrarne za samooskrbo?

Pri sončni elektrarni, ki je zgrajena strokovno ter vsebuje kakovostne komponente ter primerno vzdrževana, ne predstavlja povečanega tveganja a požar. Samovžig je praktično nemogoč.

Sončna elektrarna forum vprašanje 13 – Koliko stane zavarovanje sončne elektrarne?

Višina zavarovanja za sončno elektrarno je odvisna od obratovalne moči sončne elektrarne, njene vrednosti oz. zavarovalne vsote in ponudnika. V povprečju stane zavarovanje med 40 in 100 evrov na leto.

Sončna elektrarna forum vprašanje 14 – Koliko elektrike letno proizvede sončna elektrarna v Sloveniji?

1kW sončna elektrarna v Sloveniji v povprečju proizvede med 1050 – 1100 kWh elektrike oz. 90 kWh – 100 kWh / mesec. Glede na povprečno porabo slovenskega gospodinjstva potrebujete 7 kvadrantih metrov strehe.

Sončna elektrarna forum vprašanje 15 –Toplotna črpalka in sončna elektrarna?

V kombinacijo s sončno elektrarno omogočajo, da svoj dom ogrevate z brezogljično elektriko. Tako ustvarite dom z nizkim ogljičnim odtisom, hkrati pa svojem družinskemu proračunu zagotovite največjo stroškovno učinkovitost.

Preberite si tudi: