Skoči na vsebino

Ideje za izvirna božično-novoletna otroška darila

izvirne-ideje-za-bozicno-novoletna-za-otroska-darila

Leto je naokrog in s tem spet december, najbolj veseli mesec v letu. Poleg prazničnega vzdušja, lučk in vseh dobrot je to tudi mesec za druženje, veselje in obdarovanje. V tem mesecu nas obiščejo kar trije decembrski možje – Miklavž, Božiček in Dedek Mraz. Seveda vsak nosi darila, še posebej otrokom, ki so bili pridni skozi leto. Da ne boste tudi letos daril iskali zadnji trenutek in na napol praznih policah, smo vam pripravili obširen seznam za izvirna božično-novoletna otroška darila za malčke različnih starosti.

Kakšna darila nosijo Miklavž, Božiček in Dedek Mraz?

Prvi dobri mož, ki otrokom nosi darila v noči iz 5. na 6. december, je sveti Miklavž. Po pravilu ta pridnim otrokom nosi skromna darila (jabolka, mandarine, čokolado, suho sadje in podobno), porednim pa pusti le šibo. Ker se vaši malčki najverjetneje ne bodo zadovoljili s sadjem, jim lahko kupite kakšno darilo manjše vrednosti, vendar z uporabno vrednostjo, na primer knjigo.

Naslednji je Božiček, ki ga otroci najbolj pričakujejo. Ta skozi dimnike spleza v noči iz 24. na 25. december in pod božično jelko pusti najbolj radodarna darila. Kako da ne, ko pa jim otroci že cel mesec prej pišejo pisma, kaj naj jim prinese! Božična darila največkrat izpolnjujejo želje otrok, seveda pa ni nikoli odveč, da so ta tudi uporabna in poučna.

Okrog novega leta se v naših krajih potepa še zadnji decembrski dobri mož, to je Dedek Mraz. Tudi ta velikokrat izpolni želje otrok, ki mu napišejo pismo, razveseljuje pa tudi z bolj uporabnimi in poučnimi igračami, na primer knjigami, kockami, sestavljankami ipd.

Praktična darila za dojenčke

Dojenčki so še precej nezahtevni, kar se tiče daril in igrač, velikokrat pa bolj kot igrače potrebujejo druge stvari, ki jim pridejo še kako prav. Mladim staršem lahko pomagate z nakupom potrebščin, kot so otroška oprema, ležalniki, stolčki za hranjenje, igralne mizice, posteljnina, dekice, higienski pripomočki, oblačila …

Seveda se tudi dojenčki igrajo in s kakšnimi igralnimi loki, senzoričnimi, didaktičnimi in zvočnimi igračami ter plišastimi igračami, primernimi njihovi starosti, ne boste zgrešili. Pri nakupu bodite pozorni le na priporočeno starost ter primernost igrače, saj ne želite, da kakšen sestavni del konča v otrokovih ustih.

 Darila za male raziskovalce med 1 in 3 letom

Otroci med prvim in tretjim letom so pravi mali raziskovalci. Ko osvojijo prve besede in korake, jih na misiji odkrivanja novih stvari ne ustavi nič.

Razveselite jih z didaktičnimi ali interaktivnimi igračami, sestavljankami ter igračami, ki spodbujajo govor in gibanje. Izvirna božično-novoletna otroška darila za malčke teh let so tudi različne lesene igrače, poganjalci ali sprehajalci, seveda se ne bodo branili tudi kakšnega seta Lego kock, avtomobilčkov ali otroških lesenih kuhinj ali delavnic za igranje vlog. Otrokom, ki se že samostojno kopajo, lahko podarite tudi set igrač za zabavnejše kopanje.

Originalna božično-novoletna otroška darila za malčke od 4 do 6 let

Otroci med 4 in 6 letom so na pragu vstopa v šolo, na kar jih lahko pripravite tudi z uporabnimi darili, kot so poučne igrače, pobarvanke ali knjigice.

Seveda je to tudi starost, ko otroci dobro poznajo risane junake in superjunake, tako da darila na temo Spidermana, Batmana, Hot Wheelsov, Tačk na patrulji in Minionov ne bodo zgrešen nakup. Seveda ne bodo razočarani, če jih pod smrečico pričaka božično darilo za otroke z novim setom Lego kock ali avtomobilčkov na daljinsko upravljanje.

Božična darila za otroke 7–10 let

To so otroci, ki so pred kratkim prestopili šolski prag, njihovi interesi pa so nekako še vedno med igro z otroškimi igračami in tehnologijo. V kolikor jim želite podariti uporabne in analogne igrače, bodo zagotovo veseli kompleta kock, sestavljank, družabnih iger in kakšnih trendovskih igrač, kot so fidget spinner ali pop-it igrača. Ker so to otroci, ki se učijo osnov branja in računanja, so izvirna božično-novoletna otroška darila tudi poučne igrače, raziskovalni seti in razlagalne knjige, ki bodo v pomoč pri razumevanju sveta. Podarite jim lahko tudi športne igrače, na primer nogometno ali košarkaško žogo, frizbi ali zmaja za spuščanje.

Izvirna božično-novoletna darila za najstnike

To je obdobje, ko se otroci začnejo primerjati s svojimi vrstniki. Če želite, da bo otrok med prijatelji žel občudovanje nad darili, ki jih je prejel, mu podarite kolo, rolko ali skiro, navdušeni pa bodo tudi nad telefonom. Ni ga fanta teh let, ki si ne bi pod jelko želel kot božično ali novoletno darilo za otroke videti  igralno konzolo za igranje video igric, dekleta pa set za lepotičenje.

Če želite podariti poučna darila, jih presenetite z znanstvenimi seti, ki vključujejo mini laboratorije, mikroskop, ali teleskop. Je pa to tudi primerno obdobje, da otroka začnete učiti upravljanja z denarjem ter mu kupite njegov prvi hranilnik za varčevanje.  

Kakšna pa so manj primerna darila za otroke?

Čerpav otroci najdejo zabavo v vsem, pa vseeno obstajajo stvari, ki jih ni primerno dajati kot darilo, v primeru da otrok ni vaš. To so predvsem tehnološke naprave, kot so pametni telefoni ali tablice, ki se lahko vmešajo v starševsko vzgojo otrok. Prav tako so lahko neprimerne napačne igrače, na primer če otroku podarite igračo, ki ni primerna za njegovo starost.

V kolikor je igrača za starejše otroke, še ni takšna težava, je pa neprijetno, če je otrok že prevelik zanjo. Kot božično-novoletna otroška darila tudi ni primerno dajati denarja, saj malčki še ne razumejo tega koncepta. V kolikor nimate ideje, kaj podariti oz. ne veste, kaj otrok že ima, je najboljša rešitev darilna kartica za otroško trgovino, kjer si lahko sami izberejo darilo.

Božična in novoletna voščila

Ker pa nobeno darilo ne gre brez lepih besed, smo za vas na enem mestu zbrali božična voščila za Božička in novoletna voščila za Dedka Mraza. Spodaj le nekaj najbolj priljubljenih. 

»Naj ti v očeh žari ljubezen, prijateljstvo, spontan nasmeh. Zahval, veselja boš deležen, če sproščal ga boš v ljudeh. Daril privoščim ti ganljivih iz dobrih in prijaznih rok, poljubov nežnih, očarljivih
pa od najdražje in otrok!«

»Šli so meseci okrog, sklenjen je naravni krog. Spet starejši bomo vsi, za okroglo leto dni. Srečno!«

»Vsak dan posebej vzemi eno do dve tretjini veselja in humorja. Dodati je treba tri zvrhane žlice optimizma, žličko strpnosti, zrnce ironije in ščepec obzirnosti. Vse bogato prelij z ljubeznijo. Pripravljeno jed okrasi še s šopki malih pozornosti in z vedrino serviraj.«

»Čudeži obstajajo, le verjeti je treba vanje. Naj bo novo leto polno čudežev za vse.«

»Bližata se božič, novo leto, vsak od nas že čaka ju zavzeto! Kakšno nosita nam sporočilo? Da le tisto bi se nam zgodilo, česar sami v sebi si želimo, česar vsi se najbolj veselimo! Najsi bo sever, vzhod, jug, zahod – v vseh smereh sreča gre z nami na pot!«

»Čas kot zvezda se utrne, stare poti zagrne, nove, z upi tlakovane, vir so sreče nasmejane.«

»Staro je minilo, ne oziraj se nazaj, novega pa ne preganjaj, presenetiti se daj! Vse kar je staro leto zamudilo, naj novi čas prinese. Ljubezen, zdravje, in veselje, to so moje novoletne želje.«

»Sreča ni v glavi in ne v veljavi in ne če imaš pod palcem goro zlata. Sreča je če se delo dobro opravi in če imaš koga rad. Srečno!«

Preberite si tudi: