Skoči na vsebino

7 idej za darilo za sveti krst

najboljse-ideje-za-darilo-za-sveti-krst

Sveti krst je prvi zakrament krščanske vere, ki ga pogosto spremlja tudi slavje in obdarovanje. Čeprav marsikdo meni drugače, pa darila za sveti krst ne rabijo biti nujno draga in razkošna. Veliko bolj pomembno je, da so osebna in iz srca, obenem pa takšna, ki bodo simboliko in sporočilo prenašala skozi celo življenje otroka.

Ker prvi zakrament ponavadi opravimo še pred dojenčkovim prvim rojstnim dnem, si darila  zagotovo še ne bo zapomnil, zato je dobro podariti nekaj, kar mu bo ostalo v trajen spomin. V nadaljevanju poglejte najboljše ideje za darilo za krst.

krst-otroka

Kaj je sveti krst in kakšna je njegova simbolika?

Sveti krst je eden izmed sedmih svetih zakramentov in prvi zakrament uvajanja v krščanstvo. Krst je tako začetek vseh milosti, saj brez njega ne moremo prejeti ostalih zakramentov, milosti in blagoslovov. Krščencu bog ob tem obredu izbriše izvirni greh, ga prerodi iz grešnika v svetnika, krščenec pa postane božji otrok in član skupnosti krščanske Cerkve.

Pomembno vlogo pri prejemu zakramenta ima boter oz. botra, čigar poslanstvo je duhovne narave. Boter je tisti, ki krščencu daje zgled lepega in vzornega krščanskega življenja, mu stoji ob strani in pomaga prebroditi stisko.

sveti-krst-otroka

Ideje za darilo za krst

Iščete ideje za darilo za sveti krst? V nadaljevanju smo zbrali nekaj najbolj tradicionalnih, osebnih in praktičnih idej, s katerimi zagotovo ne boste zgrešili.

1. Spominski nakit

Tradicionalno darilo ob prejemu zakramenta, kot je sveti krst, je zlat nakit, bodisi v obliki verižice, obeska, uhanov ali podobnega nakita. Največkrat spominski nakit podarjajo botre in botri, pa tudi starši in bližnji družinski člani.

Čeprav bi nekateri rekli, da gre že za staro prakso in neuporabno darilo, pa je zlat nakit ob prejemu svetega krsta lahko lep spominski poklon, ki je obenem tudi naložba. Nekateri gredo korak dalje in namesto nakita kupijo tudi naložbeno zlato.

zlat-nakit-kot-darilo-ob-krstu

2. Personalizirana darila

Dobre ideje za darilo za sveti krst so tudi personalizirane brisačke, dekice ali posteljnine, na katere lahko daste izvezti ime krščenca, datum ali kak spominski verz. Možnost personaliziranih tekstilnih izdelkov poiščite pri izbranih ponudnikih tekstilnih izdelkov. Zadnje čase so priljubljene tudi personalizirane knjigice in pravljice, s katerimi lahko krščenca postavite v vlogo glavnega junaka.

3. Hranilnik ali varčevalni račun

Ne samo ob rojstnih dnevih, tudi ob prejemu zakramentov je najpogostejše (in pogosto tudi najbolj praktično) darilo denar. Čeprav se na prvi pogled zdi enostavna in nekoliko neosebna rešitev, pa je najbolj uporabna in daje največ svobode, saj ga lahko starši porabijo za stvari, ki jih res potrebujejo. V kolikor se vam denar v čestitki zdi neprimerno darilo, lahko podarite tudi hranilnik ali za slavljenca odprete varčevalni račun, na katerega naložite željen znesek.

hranilnik-ali-varcevalni-racun

4. Spominski album

Materialne stvari pridejo in grejo, spomini pa ostanejo, zato je ena izmed boljših idej za darilo spominski album. V njega bodo starši shranjevali fotografije in dragocene spomine na njegovo otroštvo. 

fotoknjiga

5. Vrednostni boni za otroško trgovino

Če razmišljate praktično, vendar ne želite podariti ravno denarja, so odlična alternativa boni za otroško trgovino. Na tak način lahko še vedno podarite nekaj lepega in obenem uporabnega, saj otrok v prvih letih zahteva kar nekaj otroških pripomočkov, opreme in oblačil. Prednost bonov je tudi ta, da imajo daljši čas trajanja, tako da jih lahko starši unovčijo takrat, ko jih res potrebujejo.

darilni-bon-za-otrosko-trgovino

6. Knjiga pravljic

V kolikor ne veste, kaj podariti, je knjiga vedno dobra ideja. Branje je ena najboljših stvari, ki jih lahko naredimo za otroka in dostopnost do knjig in literature je ključna za njegov razvoj. Pobrskajte po klasičnih pravljicah, kot so Muca Copatarica, Janko in Metka, Sapramiška in Mali Princ, lahko pa podarite tudi zbirke pravljic, kot so Andersenove pravljice, Slovenske ljudske pravljice, zbirka Babica pripoveduje …

knjiga-pravljic

7. Uporabne igrače

Čeprav so otroci ob svetem krstu še majhni, pa vseeno lahko podarite igrače, seveda takšne, ki spodbujajo njegov kognitivni in motorični razvoj. Še posebej priljubljene so lesene igrače, kocke in sestavljanke, podarite pa lahko tudi igralne centre, gnezdeca, sprehajalca ali druge interaktivne igrače. Pri tem bodite pozorni, da je igrača primerna starosti otroka ter da je varna.

Če nimate ideje, raje vprašajte starše

Če še vedno nimate ideje, kaj kupiti dojenčku za sveti krst, je zagotovo bolje vprašati starše kot pa kupiti nekaj popolnoma neuporabnega. Naj vam ne bo nerodno vprašati, če morda potrebujejo kakšno konkretno stvar za otroka, ki so jo sami želeli kupiti. Na tak način bo vaše darilo zagotovo imelo večjo uporabno vrednost.

Verzi, misli, in voščila ob svetem krstu

Ker darila ob svetem krstu pogosto spremljajo tudi čestitke za sveti krst, smo na enem mestu zbrali nekaj najlepših misli in voščil ob tej edinstveni in posebni priložnosti.

Ko odkrival boš življenje,
angeli nad tabo naj bedijo,
naj ti vsak korak razsvetlijo
in naj ti srečna zvezda vedno kaže pot sreče,
ker tisti, ki išče, najde jo povsod.

Saj ko porasteš, dete zalo, drugače bode mnogokaj:
da bi le vedno mi ostalo nedolžno, čisto, kakor zdaj!
(Simon Gregorčič)

Samo enkrat ta sveti dan,
samo enkrat postaneš kristjan.
Sveta lučka naj te spremlja,
ti dragi (ime slavljenca) si biser življenja.

Danes si svoj Sveti krst prejel in svojo pot duhovno z njim začel.
Izziv brez solz naj bo življenje zate na poti sreča le naj sije nate!
Tvoj krst tesno poveže naj družino Boga občuti ves čas naj bližino!
Naj varno vodi te po tvoji poti, podvigov skupaj s tabo naj se loti.

Komaj se otrok rodi, angel že ob njem stoji
in za varstvo in pomoč spremlja ga čez dan, vso noč.
Zvesti angel zlatih kril, zvrhan je nebečkih sil,
ko nedolžnega srca, veselita se oba.

“Srečni otroci žive med resničnostjo in fantazijo
in po neskončni sinjini hite za neizpolnjeno čarovnijo.
Njihov korak je majhen, a čvrst.
Mika skrivnost jih in dalja.
A kadar je treba, iztegnejo prst na golega kralja.
Čez dan se zemlja vrti okrog njih kakor krog sonca
in srečo mednje deli kakšna prijazna pikapolon’ca.
Zvečer so trudni in brez besed padajo staršem v naročje
in gledajo božji svet kot modreci – po otročje.”
(T. Pavček)

Noben poljub, ki ga daš otroku,
ni izgubljen, ne izraz veselja, ne dotik v pomiritev,
nobena pesem, nobena zgodba o čudesih.
Vse to se bo zlilo v tisto, kar bo postal.
(Pam Brown)

Ob prejemu zakramenta krsta
ko vstopaš v družino božjih otrok
ti želiva veliko junaških dejanj
in predvsem ti želiva,
da spoznaš največje junaštvo tega sveta
biti Jezusov učenec.

Preberite si tudi: