Skoči na vsebino

Najlepši citati Malega princa

Mali-princ-citati-in-misli

“Malček princ” Antoine de Saint-Exupéryja, eno najbolj ljubljenih del svetovne književnosti, je pravljica, ki s svojo preprostostjo in globokim simbolizmom nagovarja tako otroke kot odrasle. Ta večno mladostna zgodba o izgubljenem princu, ki potuje od planeta do planeta, je polna modrosti, ki odmeva skozi generacije. V tem blogu raziskujemo nekaj najlepših citatov iz “Malega princa”, ki nas učijo o ljubezni, prijateljstvu, življenju in človeški naravi.

Kdor se pusti udomačiti, naj ve, da bo nekoč jokal.

Vsi odrasli so bili najprej otroci. Toda le redki od njih se tega spominjajo.

Ljudje ne vidijo lepote tega sveta, ker jih slepijo njihove strasti in napake; zato so drug od drugega bolj oddaljeni kot zvezde.Ne vzamejo si časa, da bi sploh kaj spoznali. Pri trgovcih kupujejo kar izgotovljene predmete. Ker pa ni trgovcev, ki bi prodajali prijatelje, ljudje nimajo več prijateljev.

Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.

Mnogo težje je soditi sebi kot drugim. Če uspeš soditi sebi, pomeni, da si pravi modrec.

Od vsakogar smeš zahtevati le to, kar zmore.

Skrivnost je zelo preprosta: Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.

“Ljudje so to resnico pozabili,” je rekla lisica. “Toda ti je ne smeš pozabiti. Za vedno si odgovoren za tisto, kar si udomačil. Odgovoren si za svojo vrtnico …”

Ne pride daleč, kdor gre kar naravnost…

Ljudje negujejo pet tisoč vrtnic v enem samem vrtu … in ne najdejo v njem, kar iščejo… In vendar bi tisto, kar iščejo, lahko našli v eni sami vrtnici, v enem samem požirku vode…

Besede so izvir nesporazumov.

Kar naredi puščavo lepo, je to, da je nekje v njej skrit vodnjak.

Če kdo ljubi cvetico, ki je edina med milijoni in milijoni zvezd, je srečen, da le oči upre v zvezde.

Lisica je rekla malemu princu: “Za zdaj si zame samo majhen deček, čisto tak kot sto tisoč drugih majhnih dečkov. In jaz te ne potrebujem. In ti mene še manj. Zate sem samo lisica med sto tisoč drugih lisic. Če pa me udomačiš, bova drug drugega potrebovala. Ti boš zame edini na svetu. Jaz bom zate edina na svetu.”

Lisica je rekla: Zdaj veš, zakaj je tvoja vrtnica edina na svetu.

In mali princ je dejal vrtnicam:  Navaden popotnik bi mislil, da ni razlike med vami in mojo vrtnico. Toda imenitnejša je, kot ve vse skupaj, zakaj ona je tista, ki sem jo zalival, ona je tista, ki sem jo pokrival, ona, ki sem jo varoval pred vetrom. Zakaj ona je tista, zaradi katere sem uničil gosenice (razen dveh ali treh, da bi se iz njih razvili metulji). Zato, ker je ona tista, ki sem jo čul pritoževati se ali se bahati, včasih pa tudi molčati. Dragocena je zato, ker je moja.

Več informacij o knjigi in njeni simboliki si lahko preberete na povezavi.

“Mali princ” ni le knjiga; je zakladnica modrosti, ki presega meje časa in prostora. Antoine de Saint-Exupéry nas skozi te globoke citate uči o pomenu pristnih medčloveških odnosov, resničnih vrednot in notranjega razumevanja sveta. Vsak citat iz “Malega princa” nosi globoko sporočilo, ki nas vabi, da razmislimo o našem pogledu na življenje in način, kako vidimo svet okoli nas.