Home / Internet / Nasveti za bloganje / Kako zaslužiti denar s pisanjem spletne vsebine?

Kako zaslužiti denar s pisanjem spletne vsebine?

/
/

Se sprašujete kako lahko dodatno zaslužite z delom od doma? 

Pisanje člankov je težko. To vemo vsi. Tudi to, da pisatelji oziroma pisci besedil niso bogati, ni nikakršna skrivnost. Lahko pa pisanje spletnih člankov posten odličen vir dodatnega zaslužka. V tem članku vam bom predstavil ravno to. Kako lahko ustvarite dodatni zaslužek s pisanjem spletne vsebine.

 

 1. Pisanje člankov za »znane« spletne strani.
 2. Pisanje spletne vsebine za podjetja.
 3. Kako postati profesionalni pisec besedil ali »copywriter«.
 4. Kako izdelati nišni blog in promovirati izdelke.

 

Pisanje besedil, kot »freelancer« ponuja svoje prednosti, to so, da lahko izbirate kje, kdaj in s kom delate. Zato takšen način dela predstavlja sanje za marsikaterega posameznika, ki si želi sam narekovati hitrost delu.

 

profesionalna piska besedil

 

Večina izmed njih ne razmišlja o profesionalni karieri kot pisci besedil. Iščejo samo dodatni vir zaslužka, za tistih »nekaj« evrov na mesec več. Ne želijo se soočiti z negotovostjo, zavrnitvijo in stresom, ki jo po drugi strani prinaša takšen način dela. Kot da nenormalni roki naročnikov ne bi bili dovolj, je tukaj še slovenski narodni šport, imenovan plačilna nedisciplina, ki jo v veliki meri podpira tudi naša država. Ampak, pustimo to za kdaj drugič.

 

Danes preprosto ni dovolj, da si samo želiš postati pisatelj. Moreš vedeti tudi, kako to postaneš. Najprej potrebujete konkretni načrt za premagovanje ovir, ki se bodo pojavile na poti, kjer ste zdaj, do svojega želenega cilja. Pri tem morate ostati z obema nogama na trdnih tleh. Načrt si razdelite na več manjših, lažje dosegljivih ciljev. Izberite si eno nalogo ali zastavite lažje dosegljiv cilj. Ko ga dosežete, si izberete nov cilj, ki mora biti nekoliko težje dosegljiv kot prejšnji in to tolikokrat ponavljajte, dokler ne dosežete svojega končnega cilja. Že, že v teoriji se to dobro sliši. Vendar, kako je to v praksi?

 

1. Pisanje člankov za spletne strani, bloge in revije

Kakšne revije, kdo to še bere? A ni to že vse propadlo? Ne, ni. Danes se soočamo s kroničnim pomanjkanjem piscev, ki so sposobni pisati kakovostno vsebino za različne naročnike. Saj vem, da vsi od piscev zahtevamo veliko. Pisati morajo obsežne članke, na teme, s katerimi niso najbolj domači, postavimo jim nadvse kratke roke (saj bo jutri to napisano, ne?) in za plačilo bi jim najraje ponudili sendvič in sok, če se bodo res potrudili pa še napolitanke.

 

pisanje besedil za spletne strani ali časopise

 

Šalo na stran! Danes večina naročnikov išče kakovostno vsebino, ki so jo pripravljeni tudi primerno plačati. Potruditi se boste morali, da boste pritegnili njihovo pozornost. Pri tem se morate zavedati, da se uspeh ne bo zgodil čez noč.

 

2.  Začnimo raje z blogi.

Bodimo iskreni. Pisanje spletnega bloga je vse prej kot lahko. Zahteva veliko časa. In ko bo blog zrasel do določene točke, boste presenečeni, kako malo časa boste posvetili tistemu, kar imate radi – pisanju besedil. Vendar, do tam je še dolga pot.

 

Za začetek je potrebno izbrati primerno nišo, ki ima zadostno število potencialnih obiskovalcev. Vendar, kako izbrati primerno? To je vprašanje, s katerim se soočajo številni blogerji na začetku svoje kariere. Poiščite temo, ki vam je blizu. Če se radi ukvarjate z modo, potem pišite o modi, če je vaš hobi izdelava maket, potem pišite o izdelavi maket … Veliko lažje vam bo, če si boste izbrali nišo ali temo, ki jo dobro poznate in vam je blizu. V nasprotnem primeru lahko hitro opustite idejo zaradi pomanjkanja zanimanja ali znanja o določeni temi.

 

Danes ni dovolj samo, da se odločiš postati bloger. Potrebujete konkretni načrt, ki temelji na raziskavi trga. Tudi če še nimate ideje, o čem bi pisali, vam predlagam, da najprej ustvarite blog na lastni domeni in napišete nekaj splošnih člankov. Lahko o poteku dneva ali kako ste postavili svoj prvi blog in kako dolgo ste iskali temo za prvi prispevek. Tako boste po nekaj prispevkih dobili idejo, v katero smer bi radi zapeljali svoj blog.

 

pisanje spletnega bloga

 

Ko boste imeli temo, o kateri bi radi pisali, je čas, da poiščete svojo ciljno skupino ter načine, kako zaslužiti z blogom. Načinom dodatnega zaslužna na spletu je veliko, potrebno je testirati in poiskati tistega, ki najbolje ustreza vašim bralcem. To so lahko affiliate programi, promocijske objave, recenzije izdelkov ter drugi. Več o možnostih, kako zaslužiti z blogom pa v katerem od naslednjih člankov.

 

3. Pisanje spletne vsebine za podjetja

Da je vsebina na strani pomembna ni nobena skrivnost. Tega se vedno bolj zavedajo tako majhna kot velika podjetja. Saj vsebina pripomore k ustvarjanju zaupanja med blagovno znamko in kupci.

 

Nekatera podjetja imajo zaposlene ljudi, ki skrbno načrtujejo vsako objavo, spet drugi ustvarjajo vsebino brez konkretnega načrta in upajo, da jim uspe na dolgi rok. Tako je nastal trg za pisce besedil. Slabost takšnih platform je, da je zaradi velike konkurence potreben čas in veliko dela, da pritegnete pozornost naročnikov.

 

Na začetku boste morali delati manj donosne projekte, ki vam ne bodo vedno pri srcu. Toda s trdim delom in vztrajnostjo lahko pridete do bolj donosnih in zanimivih projektov. Eden izmed načinov, kako povečati prepoznavnost, je lastni blog, na katerem lahko pokažete svoje strokovno znanje.

 

Če nimate svojega bloga, se lahko preizkusite na kateri izmed številnih platform, ki omogočajo piscem besedil dodatni zaslužek na medomrežju. Najbolj znane platforme za pisce besedil so:

 

 • Upwork,
 • fiverr,
 • iwriter.

 

Potrebujete nekaj objavljenih člankov, s katerimi boste gradili svojo prepoznavnost in verodostojnost. Lahko sprejmete vsak projekt ne glede na nišo ali se specializirate za pisanje na določeno tematiko.

 

S potrpljenjem in trdim delom lahko počasi gradite vaš ugled. Pri pisanju ni dovolj, da poznate samo slovnična pravila. Potrebno je poznati tudi osnove optimizacije spletne vsebine. Zato predlagam, da preberete kakšen članek ali si ogledate katerega izmed številnih video posnetkov na temo optimizacije spletnih strani. Tako boste naročnike prepričali, da je treba zadostiti tudi vsebinskim dejavnikom, ki vplivajo na položaj spletne strani v iskalnikih.

 

4. Napišite e-knjigo

Zakaj ne bi postali avtor najbolj prodajane knjige? Le kdo si ne bi želel opravljati poklic pisatelja. Vedno, ko mi neko omeni, da je pisatelj, se vedno spomnim na ikonični lik Hunter S. Thompsona iz filma Strah in groza v Las Vegasu. Film, ki posodablja ideologijo pisateljske svobode.

 

Seveda ni vse tako rožnato v pisateljskem svetu, še posebno v Sloveniji. Toda danes imajo pisatelji veliko več možnosti, da ustvarijo knjigo, ki je objavljena. Zahvaljujoč spletnih velikanom, kot so Amazon ali Kindle, lahko sami objavite knjigo brez založniških hiš. Knjigo lahko prodajate na kateri izmed številnih spletnih straneh ali jo ponudite v zameno za elektronski naslov.

 

Morate biti vztrajni. Verjetno boste objavili več knjig, preden boste lahko z zaslužkom plačali račune.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar