Home / Internet / Nasveti za bloganje / 9 stvari, ki jih morate vedeti preden začnete pisati blog

9 stvari, ki jih morate vedeti preden začnete pisati blog

/
/
126 Views

Razmišljate o pisanju spletnega bloga? 

Bloganje za večino predstavlja sanjski poklic. Kaj je boljšega kot delati od doma ali potovati po svetu in pisati blog. Pogosto vprašanje s katerim se srečujem je: Ali se da preživeti samo z bloganjem? V Sloveniji se lahko le redki blogerji pohvalijo, da jim bloganje predstavlja edini vir prihodka. Nekateri izmed njih so potrebovali leta, da so končno našli pot do uspeha.

1. Potrebujete potrpljenje

Pisanje bloga je maraton, ne tek na kratke proge. Ne more pričakovati, da boste v prvem mesecu ustvarili spletni blog in zaslužili dovolj denarja, da boste pustili svoje delo. Starejši pravijo, da je potrpljenje lepa čednost in res je tako.

Obstaja veliko blogerjev, ki predčasno zaključijo svojo pot še preden se je ta šele dobro začela. Večina izmed njih postavi blog, napišejo nekaj člankov in čakajo, da se na blog zgrnejo množice obiskovalcev. Takrat se šele pravo delo začne. Dobra promocija je prav tako pomembna, kot je pomemben članek s kakovostno vsebino. Zato je potrebno biti na tem področju vseskozi dejaven.

2. To je posel

Če se želite preživljati s pisanjem bloga, je potrebna močna samodisciplina. Saj delo od doma ponuja veliko prednosti in še več pasti. Treba je popolnoma spremeniti miselnost in na blog gledati kot na podjetje, v katerega vložite svoj čas in denar.

Če k svojemu blogu pristopite kot hobi, potem ga obravnavajte kot hobi. Občasno napišete kakšen članek ter pošljete kakšno elektronsko sporočilo, vendar se ne trudite z grajenjem vašega družabnega omrežja.

Če želite zagnati uspešen blog, potem morate na spletno mesto gledati, kot na poslovanje uspešnega podjetja. To pomeni:

 • redno objavljate blog prispevke,
 • držite se ustaljenega urnika,
 • vlagate čas v razvoj bloga,
 • gradite dobre odnose v svoji niši,
 • se povezujete s konkurenco.

Uspešni blogerji razumejo, da obstaja velika razlika, če ste hobi bloger ali pišete blog za denar.

modna blogerka

3. Socialna omrežja

Večina blogerjev na začetku svoje poti nima dovolj denarja, da bi oglaševali svoj blog na spletu. Zato je potrebno graditi in negovati dobre odnose z drugimi blogerji.

Na tem mestu je treba spremeniti tipično slovensko miselnost in pomagati drugim, še posebej tistim, ki so se podali na svojo blogersko pot. Potrebno je biti dejaven na socialnih omrežjih, se povezovati z drugimi blogerji, spletnimi stranmi in podjetji. Na začetku ne gre drugače, kot da preiščete medomrežje in poiščete enako misleče blogerje. Presenečeni boste, koliko blogerjev je pripravljenih pomagati.

4. Prihodek od pisanja spletnega bloga močno niha

Trd je moj blogerski kruh. Ja, je res. V Sloveniji težko rečemo, da je mogoče preživeti izključno samo od pisanja bloga. Zanimanje za »influencerje« v zadnjem času narašča. Kar pa še ne pomeni, da če se en mesec kopate v denarju, da bo vsak mesec tak ali še boljši. Za večino blogerjev predstavlja blog hobi in vir dodatnega zaslužka na internetu.

Prihodek je v veliki meri odvisen od številk. Kakšnih? Od mesečnega obiska strani, števila sledilcev na Instagramu, »engagementa«, ki ga ustvarjajo vaši sledilci in konec koncev, kaj imajo od tega pokrovitelji vaših objav. Zato je malo blogerjev, ki znajo komunicirati s svojimi bralci na takšen način, da je koristno za vse sodelujoče.

5. Velik obisk še ne pomeni veliko denarja

V teoriji pomeni več obiskovalcev več denarja. Pa res? Ja, če ga znate na pravi način prodati. Če želite lahko na strani prodajate PR objave ali ustvarite Google Ads račun in služite od klikov na oglas. Mnogi se odločijo in ponujajo različne spletne tečaje. Če vam uspe z blogom pridobiti več tisoč obiskovalcev na mesec, potem si zasluzite, da ste tudi nagrajeni za svoj trud.

Žačnite s pisanjem bloga že danes.

6. Zbirajte elektronske naslove

Kdo še zbira elektronske naslove v času GDPR uredbe? Tako spletne strani kot tudi spletne trgovine, saj se zavedajo pomembnosti lastne baze podatkov z elektronskimi naslovi. Vsak, ki pride prvič na vašo stran, ne bo takoj kupil izdelka ali naročil storitev, zato je pomembno, da vas najprej dobro spoznajo.

Zbiranje elektronskih naslovov vam omogoča, da ste v nenehni komunikaciji s svojimi bralci. Pri postavitvi spletnega dnevnika je eden izmed prvih ciljev, da začnete graditi svoj seznam elektronskih naslovov. Tudi če na začetku ne boste nič prodajali. S pomočjo seznama lahko obveščate svoje bralce o novih prispevkih ali zanimivih novicah, ki so povezane z vašo stranjo.

7. Učinkovitost

Dan ima samo 24 ur, če vprašate blogerja, ki želi razviti svoj blog v spletno mesto z visoko avtoriteto. To pomeni, da ne morete sedeti in zapravljati časa za stvari, ki vam ne bodo pomagale pri grajenju skupnosti in rasti bloga.  Uspešni blogerji so tisti, ki svoj čas porabijo racionalno. Svojo energijo pa usmerjajo v dnevne, tedenske in mesečne naloge, ki najbolje pripomorejo h grajenju skupnosti.

8. Pomanjkanje motiviranosti

Na začetku ste na vrhu motiviranosti. Najprej postavite spletni blog, napišete 20 objav, naslednji mesec 10 in nato …

Zato si je potrebno razdeliti naloge na več manjših, s pomočjo katerih boste pripomogli k rasti bloga:

 • odgovarjate na prejeto el. pošto,
 • odgovarjajte na komentarje,
 • pošiljajte pošto,
 • oglašujte na družabnih omrežjih,
 • redno pišite dobre prispevke.

Prav vsaka izmed naštetih stvari vzame svoj čas in energijo. Zato je pomembno, da si jih razdelite na več manjših in lažje dosegljivih nalog:

 • danes bom poslal pet elektronskih pošt,
 • jutri bom v stiku z desetimi blogerji in se poskušal dogovoriti za »guest blog post«.

Poskrbite, da boste naloge redno in vestno opravljali. Seveda si lahko pri tem vzamete čas za počitek, vendar šele potem, ko dosežete zastavljene cilje.

9. Bloganje ni za vsakogar

Včasih se zdi bloganje kot redni vir prihodka, kot nekakšne vrste znanstvena fantastika in pogosto spominja na življenje, kakšnega stripovskega junaka, ni primerno delo za vsakega posameznika. Če že na začetku pristopite k pisanju bloga z mentaliteto: »ajde bom probal, kaj bo pa bo«, potem ste na dobri poti, da ne boste uspeli.

Prišli bodo trenutki, ko boste ure in ure sedeli za svojo pisalno mizo in zrli v monitor in se spraševali, kaj napisati. Prišli bodo dnevi, ko boste napisali dva ali tri prispevke v nekaj urah. Zato je pomembno, da se povežete skupaj z drugimi blogerji, ki vam bodo pomagali in vas motivirali v časih, ko bo motivacija na dnu.

 

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar