Home / Kuhanje in peka peciva / Slastni Božični piškoti

Slastni Božični piškoti

/

Bliža se božični čas in z njim peka slastnih piškotov, brez katerih si praznikov marsikdo sploh ne predstavlja.

 

Peka božičnih piškotov in drobnega peciva je otročje lahka, saj ne vzame veliko časa in obenem ne zahteva veliko kuharskega predznanja. Za marsikoga še najtežji del pri peki božičnih piškotov nastopi, ko je treba najdražjim preprečiti, da bi pokradli sveže kekse s še vročega pekača.

 

Le kdo se lahko upre klasičnim božičnim keksom, kot so domači medenjaki, linška očesa, orehovi rogljički in cimetove zvezdice? V tem prispevku sem pripravil svoj izbor klasičnih božičnih piškotov, ki v prazničnih dneh nikakor ne smejo manjkati.

 

Kazalo tega prispevka:

Klasični Božični piškoti z modelčki

Čas priprave: 4 h 20 min

Čas peke: 10 min

Sestavine:

  • 950 g moke + nekaj moke za posip
  • 1 jušna žlica sode
  • 1 jušna žlica mletega ingverja
  • 3 čajne žlice začimb za medenjake
  • 1 ščepec soli
  • 225 g margarine ali masla + nekaj za namestitev pekača
  • 350 ml svetlega sirupa sladkorne pese
  • 200 g sladkorja
  • 125 ml vode
  • 1 jajce (domače reje, da bodo piškoti bolj rumene barve)
  • 1 čajna žlica vinjaka
  • 1 čajna žlica zelo dobro nastrgane pomarančne lupine
  • 100 g sladkorja v prahu + še nekaj za posip piškotov
  • 1 čajna žlica limoninega soka

 

slastni božični keksi

 

Postopek priprave:

  1. korak: V veliko skledo pretresite moko, dodajte jedilno sol, začimbe za medenjake in ščepec soli. V drugi skledi v gladko moko zmešajte margarino za peko (maslo), sirup sladkorne pese, sladkor, 125 ml vode ter 1 čajno žlico konjaka. V multipraktiku zmešajte sestavine ter jim dodajte 1 čajno žlico pomarančnih lupin.
  2. korak: Ko imate narejeno mešanico testa, ga razpolovite ter ga oblikujte v dve krogli. Zavijte ju v folijo za živila in ju postavite v hladilnik za 4 ure. Testo lahko v hladilniku odleži tudi dlje časa. Potem pripravite pečico, jo segrejte na 180 stopinj Celzija in namastite pekač z margarino za peko ali maslom.
  3. korak: Polovico testa razvaljate na pomokani mizi (delovni površini). Debelina testa naj znaša 3 mm. Z izbranimi modelčki naredite piškote. Klasične Božične piškote pecite 10 min na 180 stopinj Celzija. Ko vzamete piškote iz pečice, jih ohladite. V tem času zmešajte sladkor v prahu in 1 čajno žlico limoninega soka, da dobite slasten preliv piškote. Drugo polovico piškotov posipajte s sladkorjem v prahu.

 

Božične piškote shranite v nepredušno zaprti posodi, da bodo ostali sijoči in sveži vse do praznovanja.

Tradicionalni medenjaki

Domače medenjake tradicionalno pripravljamo v predbožičnem času.

Čas priprave: 1 h

Čas peke: 25 min

Sestavine:

  • 3 domača jajca
  • 200 g drobnega rjavega sladkorja
  • 55 g moke
  • 2 čajna žlička kaka v prahu
  • 1 čajna žlička cimeta
  • 0,5 čajne žličke kardamoma
  • 0,5 čajne žličke nageljnovih žbic v prahu
  • 0,5 čajne žličke sveže nastrganega muškatnega oreška
  • 175 g mletih mandljev
  • 55 g na drobno sesekljanega kandiranega sadja

 

Okras:

  • 115 g stopljene in ohlajene temne čokolade
  • 115 g stopljene in ohlajene bele čokolade
  • sladkor

 

Postopek priprave:

  1. korak: Pečico segrejte na 160 stopinj Celzija. V pekač dodajte papir za peko. V nadaljevanju penasto umešajte jajca in sladkor in nato odstavite z ognja in mešajte še naslednji 2 minuti.
  2. korak: V maso presejte 55 g moke, 1 čajno žličko cimeta, kardamom, 0,5 čajne žličke nageljnovih žbic v prahu in 0,5 čajne žličke muškatnega oreha.
  3. korak: Medenjake pecite od 15 do 20 minut, da bodo svetlo rjave barve in jih ohladite (cca 10 minut). Polovico medenjakov namočite v svetli in temni čokoladi ter jih posipajte s kandisovim sladkorjem ter pustite, da se preliv strdi.

Ingverjevi Božični piškoti

Ingverji piškoti so narejeni po tradicionalnem Božičnem receptu naših babic z dodatkom pomarančne arome.

Čas priprave: 10 min

Čas peke: 20 min

Sestavine:

  • 125 g masla
  • 350 g moke
  • 3,5 čajne žličke pecilnega praška
  • 1 ščepec soli
  • 1 čajna žlička mletega ingverja
  • 1 čajna žlička sode
  • 75 g svetlega sirupa sladkorne pese
  • 200 g drobnega kristalnega sladkorja
  • 1 žvrkljano jajce
  • 1 čajna žlička nastrgane pomarančne lupine

 

Postopek priprave:

  1. korak: Namastite pekače ali vanje položite papir za peko.
  2. korak: V veliko skledo dodajte moko, pecilni prašek, ščepec soli, drobni kristalni sladkor in čajno žličko ingverja. Na zmernem ognju segrejte maslo in mu dodajte sirup ter počakajte, da se razstopi.
  3. korak: Dobljeno mešanico rahlo ohladite in jo dodajte suhim sestavinam. Nato mešanici dodajte jajce in nastrgano pomarančno lupino in se skupaj dobro premesite.
  4. korak: Iz dobljenega testa oblikujete enako velike kroglice.
  5. korak: Dobljene kroglice enakomerno razporedite na pekač. Božične ingverjeve piškote pecite na 160 stopinj Celzija od 15 do 20 minut. Po pečenju jih ohladite na rešetki.

Slastni božični piškoti – Limonovi rogljički

So Božična različica dobro poznanih vaniljevih rogljičkov.

Čas priprave: 10 min

Čas peke: 20 min

Količina: 50 kosov

Sestavine:

  • 100 gramov masla
  • 125 gramov drobnega kristalnega sladkorja
  • nastrgana limonina lupina
  • 1 žvrkljano jajce
  • 4 jušne žlice limoninega soka
  • 350 gramov moke
  • 1 jušna žlice mleka
  • 1 čajna žlica pecilnega praška

Postopek priprave:

  1. korak: Pekač namastite ali vanj položite papir za peko.
  2. korak: V skledo penasto umešajte maslo, limonino lupino ter sladkor. Postopoma dodajajte jajce in limonin sok ter vse skupaj rahlo premešajte, da bo zmes brez grudic.
  3. korak: V mešanico dodajte moko in pecilni prašek ter premešajte. Nato dodajte mleko in naredite testo.
  4. korak: Testo razdelite na več manjših enakomernih koščkov, jih razvaljate ter jih oblikujte v obliko črke S.
  5. korak: Božične limonine piškote položite v pekač jih pecite do 15 do 20 min na 170 stopinj Celzija. Ko so pečeni, jih vzamite iz pečice, ohladite ter posipajte s sladkorjem.

Čokoladni Božični piškoti z začimbami

Čas priprave: 20 min

Čas peke: 20 min

Sestavine:

  • 135 g masla
  • 150 g jedilne čokolade
  • 20 g jedilne čokolade
  • 20 g kakava
  • 0,5 čajne žličke ingverja v prahu
  • 0,5 čajne žličke cimeta
  • noževa konica pimenta
  • noževa konica mletih klinčkov
  • noževa konica muškatnega oreška
  • ščepec soli
  • 135 g moke
  • 100 g sladkorja muscovado
  • 0,5 čajne žličke sode bikarbone
  • 1 vaniljev sladkor
  • 30 g mletih lešnikov
  • kristalni sladkor

 

Postopek priprave:

  1. korak: Maslo, vaniljev sladkor, rjavi sladkor in sladkor muscovado mešajte toliko časa dokler se sladkor popolnoma raztopi.
  2. korak: Dodajte mlete lešnike, začimbe, moko, sol, sodo bikarbono ter kakav.
  3. korak: Na koncu dodajte stopljeno čokolado ter zgnetite testo. Testo nato zavijte v plastično folijo in postavite v hladilnik za nekaj ur.
  4. korak: Vzemite testo iz hladilnika, oblikujte za oreh velike kroglice ter jih povaljajte v kristalnem sladkorju.
  5. korak: Božične piškote pecite 12 minut na 170 stopinj Celzija.

Slastni božični piškoti – Orehovi rogljički

Čas priprave: 20 min

Čas peke: 20 min

 

Sestavine:

  • 300 g moke
  • 200 g masla
  • 1 jajce
  • 160 g sladkorja
  • 120 g orehov
  • 1 vaniljev sladkor
  • nastrgana lupina 1 limone

 

domači orehovi rogljički

 

Postopek priprave:

  1. korak: Vse sestavine zmešajte v gladko testo in ga dajte počivati na hladno za dobro uro. Nato oblikujte več manjših enakomernih koščkov testa ter razvaljajte daljše svaljke. Razrežite na manjše koščke in oblikujte rogljičke.
  2. Pekač namestite ali vanj položite papir za peko. Klasične orehove rogljičke pecite 12 minut na 180 stopinj Celzija. Ko se rogljički ohladijo, jih posipajte s sladkorjem v prahu.

Božični mafini

Sestavine:

  • olje ali maslo za maščenje pekača
  • 280 g moke
  • 3 čajne žličke pecilnega praška
  • 1 čajna žlička pimenta
  • 1 ščepec soli
  • 120 g temno rjavega sladkorja
  • 2 veliki jajci
  • 100 ml mleka
  • 6 žlic sončničnega olja ali 90 g stopljenega in ohlajenega masla
  • 200 g mešanice suhega sadja s kandiranimi češnjami in orehi
  • 450 g fondata
  • 2,5 čajne žličke marelične marmelade
  • srebrne kroglice za okrasitev

 

slastni božični mafini

 

Postopek priprave:

korak: Pečico najprej segrejte na 200 stopinj Celzija. V pekač namestite papirnate modelčke za mafine. V veliko posodo stresite pecilni prašek, moko, piment, sol in sladkor.

 

  1. korak: V drugi posodi razžvrkljajte jajca in jim primešajte mleko ter sončnično olje. V suhe sestavine vmešajte mešanico tekočih sestavin ter jim dodajte še suho sadje. Vse skupaj dobro premešajte.
  2. korak: Zmes nadevajte v pekač ter jih pecite 20 min na 200 stopinj Celzija oziroma do zlatorjave barve. Božični mafini so pečeni takrat, ko na njih pritisnete s prstom in testo skoči nazaj.
  3. korak: Mafine pustite v pekaču toliko časa, da se ohladijo.
  4. korak: Raztegnite fondat toliko, da postane prožen. Nato ga razvaljate na primerno debelino (cca 5 mm). Fondat razrežite v obliko snežink ali uporabite poljubne modelčke za oblikovanje keksov.
  5. korak: Marmelado segrejte na ognju toliko časa, da postane rahlo tekoča, premažite mafine ter na njih položite fondat. Na koncu mafine poljubno okrasite s srebrnimi kroglicami.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar