Home / Kuhanje in peka peciva / Recepti za najboljše kuhano vino

Recepti za najboljše kuhano vino

Veselega decembra si ne znamo predstavljati brez božičnih piškotov in kuhanega vina. Za kuhano vino poznamo več različnih receptov.

V zimskih mesecih s prijatelji radi obiščemo stojnice v središču mesta, ki ponujajo kuhano vino. A dobro vemo, da se slednje ne more primerjati z domačim kuhanem vinom, saj mu pretkani prodajalci dodajo veliko več vode in znatno manj začimb.

Glavni sestavini pri kuhanem vinu sta sicer voda in kvalitetno vino. Ostale začimbe lahko dodate poljubno, najbolje glede na barvo vina. Rdečemu kuhanemu vinu najpogosteje dodamo cimet, klinčke in zvezdasti janež, včasih tudi zrna popra.

Belemu kuhanemu vinu se na drugi strani lepo podata vanilja in ingver, pa tudi beli ali rjavi sladkor sta dobrodošla. Če ste ljubitelj sladkega, lahko dodate tudi sirup agave.

rdeče kuhao vino s pomarančo

Recept za belo kuhano vino

Sestavine:

  • 1 liter belega vina
  • 5 dcl vode
  • 300 g sladkorja
  • 2 cimetovi palčki
  • 10 klinčkov
  • 1 limona (narezana na kolobarje)
  • 2 cimetovi palčki

Postopek priprave:

Pripravo prilagodite vrsti vina, po željah in okusu lahko dodajate druge začimbe.

Limono narežite na enakomerne kolobarje ali krhlje. Pri uporabi limone priporočamo uporabo bio limone, saj njena lupina ni obdelana s škropivi. Da bo kuhano vino manj grenilo, limoni odstranite lupino. V večji lonec nalijte belo vino, vodo, dodatje sladkor in cimetovi palčki, nato pa kuhajte toliko časa, da se sladkor popolnoma razstopi. Nato dodajte zvezdi zvezdastega janeža.

 

Recept za rdeče kuhano vino

Sestavine:

  • 1 liter rdečega vina
  • 1 liter vode
  • 10 jušnih žlic sladkorja
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
  • 20 klinčkov
  • 1 cimetova palčka
  • 1 pomaranča
  • 1 mandarina

Postopek priprave:

Pomarančo najprej operite in jo narežite na enakomerne kolobarje. Mandarino olupite in jo razdelimo na krhlje. V lonec dodajte vse sestavine in kuhajte, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Vino pri tem ne sme zavreti. Nato vino precedite ali s penovko odstranite vse koščke pomaranče ter mandarine in klinčke.

 

Dodatki za pripravo kuhanega vina:

  • lovorjev list
  • ingver
  • brinove jagode
  • beli rum
  • vaniljev sladkor

 

 

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar