Skoči na vsebino

Nespečnost v zgodnji nosečnosti

Vzroki-nespecnosti-v-zgodnji-nosecnosti

Z motnjami spanja ali nespečnostjo se večina nosečnic sooči že v zgodnji fazi nosečnosti. Po statističnih podatkih se nespečnost v prvih nekaj mesecih pojavi pri vsaki drugi nosečnici. Takšno stanje lahko nastane zaradi nihanja hormonov ter zaradi novih čustev in izkušenj za žensko. V telesu se začne velik del energije porabljati za razvoj zarodka, kar vpliva na druge procese.

Poleg hormonskih sprememb je vzrokov za motnje spanja pri nosečnicah lahko še veliko: zmanjšana fizična aktivnost, občutek nelagodja, zgaga, krči v nogah, strah pred porodom in pogosto uriniranje, tudi ponoči. Našteti simptomi so v tem obdobju precej običajni.

Da bi preprečili nespečnost v zgodnji nosečnosti, je pomembno, da ostanete dovolj telesno aktivni. Priporočljive aktivnosti so plavanje, sprehajanje ali joga, za katero je še posebej znano, da izboljšuje kakovost spanja.

motnje spanja v zgodnji nosečnosti

Pred spanjem si ustvarite rutino, ki vas bo umirila in pripravila na spanje. To je lahko branje, meditacija, sproščujoča kopel ali pitje čaja, vendar s slednjim pred spanjem ne pretiravajte, da se izognete nočnemu uriniranju. Iz spalnice odstranite elektronske naprave in zagotovite, da je prostor temen, temperatura v njem pa primerna.

Če vas mučijo krči v nogah, je pomembno, da se pred spanjem raztegnete. Poiščite nekaj razteznih vaj za mišice nog, da spodbudite njihovo prekrvavitev. Že nekaj osnovnih razteznih gibov poskrbi, da se vaše napete mišice sprostijo in da morebitne bolečine popustijo. Čez dan spijte dovolj tekočine, koristno pa je, da zaužijete tudi priporočeno dnevno dozo kalija in kalcija. Obrok pred spanjem naj bo majhen in naj ne vsebuje ‘težke’ hrane, kot je na primer sadje. Večji obroki pred spanjem so lahko razlog za prebavne težave in posledično motnje spanca.

Nosečnicam spanec velikokrat kradejo tudi skrbi zaradi nosečnosti in poroda. Če razmišljate o tem, ali boste dobra mamica, se sprašujete o zdravju otroka ali pa vas mučijo druga vprašanja glede starševstva, preberite kakšno knjigo ali se pogovarjate o tem s partnerjem ali prijateljicami, ki že imajo za sabo podobne izkušnje. Pogovori bodo bistveno zmanjšali vašo negotovost in vam pomagali do boljšega počutja.

Nespečnost v menopavzi

V obdobju menopavze jajčniki začnejo proizvajati manjše količine estrogena in progesterona kot pred tem. Ko nivo omenjenih hormonov pade, se začnejo različni simptomi. Eden od njih je lahko nespečnost, s katero se spopada okoli 60% vseh žensk v menopavzi.
Ženke v obdobju hormonskih sprememb težko zaspijo ali pa se med spanjem veliko zbujajo. Za tiste, ki se spopadajo z nespečnostjo v menopavzi, je značilno:

 • da lahko zaspijo, traja 30 minut ali dlje
 • imajo manj kot 6 ur spanja vsaj 3 dni v tednu
 • zbujajo se prezgodaj
 • po spanju se ne počutijo spočite
 • čez dan so utrujene in zaspane
 • konstantno jih skrbi, kako bodo spale

Simptomi nespečnosti v menopavzi

Sčasoma pomanjkanje spanja vpliva na zdravje in splošno počutje. Poleg utrujenosti se lahko pojavijo še sledeči simptomi:

 • občutek tesnobe
 • razdražljivost
 • težave s koncentracijo
 • težave s spominom
 • pogosti glavoboli
 • motena prebava

Vzroki za nespečnost v obdobju menopavze so hormonski. Motnje spanja se delno pojavijo zato, ker je progesteron hormon, ki med drugim tudi spodbuja spanec.

Ko se telo sooča z nihanjem tega hormona, imamo težave s spanjem. Druga posledica hormonskega neravnovesja je občutek nihanja telesne temperature oz. navali vročine. Te spremembe povzročijo še nihanje adrenalina, katerega naloga je, da naše telo pripravi na ‘akcijo’. Zato še toliko težje zaspimo.