Home / Zdravje / Kako zaustaviti izpadanje las?

Kako zaustaviti izpadanje las?

/
/

Ali je mogoče popolnoma zaustaviti kronično izpadanje las?

Mnogi ob prvem srečanju s prekomernim izpadanjem las takoj posežejo pa čudežnih proizvodih, ki naj bi na podlagi kliničnih preiskav zagotavljali hitro rast las.

Vendar večina takšnih izdelkov ne dosega pričakovanih rezultatov, saj lasje še naprej močno izpadajo. S tem problemom sem se v preteklosti že srečal tudi sam. V srednji šoli sem bil namreč kot tipični metalec, oblečen v črno jakno in z lasmi do ramen, nekega dne zgrožen opazil, da mi moji dolgi lasje neprestano izpadajo. V paniki sem seveda posegel po različnih šamponih in okrepil zalogo prehranskih dopolnil, a hitro prišel do zaključka, da rezultati niso po mojih pričakovanjih.

Zato sem pričel prebirati različno literaturo na to temo in tako sem spoznal, da si lahko pomagam tudi na drugačen, bolj naraven način. In to čisto sam. Kar dve leti sem glede na priporočila ter po navodilih s spleta testiral različne recepte in prišel do zanimivih ugotovitev.

 

vzroki za kronično izpadanje las

 

Vzroki za izpadanje las?

Povsem normalno je, da na dan izgubite okoli 100 las. Pretirano izpadanje las je pri tem lahko posledica sezonskega izpadanja las, genskega zapisa ali posledica poslabšanja zdravstvenega stanja. O kroničnem izpadanju las govorimo takrat ko sena glavi pojavijo razredčeni predeli.

Da bi lahko uspešno odpravili težavo, morate najprej poznati vzrok. Občutljivost lasnih korenin je dedna in se najbolj pogosto navaja kot vzrok za izpadanje las. Ali je plešavost res gensko pogojena, lahko ugotovi dermatolog z mikroskopsko preiskavo lasnih korenin.

V videoposnetku si lahko ogledate pogovor o razlogih, zakaj izpadajo lasje.

Kaj povzroča izpadanje las?

Dejavnike, ki vplivajo na izpadanje las, delimo na notranje in zunanje. Med notranje dejavnike prištevamo hormonske spremembe v času nosečnosti, nepravilno delovanje imunskega sistema, težave s ščitnico, kožne bolezni in druge.

Zunanji dejavniki, ki vplivajo na močno izpadanje las, pa so spremembe letnih časov, neuravnotežena prehrana, dieta, dolgotrajno izpostavljanje stresu, nezaželeni učinki zdravil, nepravilna nega las ter drugi.

 

Ali lahko zaustavimo izpadanje las?

Če lahko poiščete in odpravite vzrok močnega izpadanja las, lahko slednjega upočasnite ali celo ustavite. Nato je potrebno rast las spodbuditi z ustrezno nego ali s predpisanim zdravljenjem. Trajno izpadanje las veliko težje zaustavite ali pa ga sploh ne morete. V tem primeru je potrebno ustrezno zdravljenje.

Pri tem je pomembno, da čezmerno izpadanje las pravočasno opazite in ustrezno ukrepate.

Kaj morate vedeti o laseh?

Glavni vzroki za izpadanje las

Kožne bolezni

Kot so luskavica, seboroični dermatitis, glivična vnetja kože lahko izbruhnejo tudi na lasišču in so eden izmed razlogov za močno izpadanje las.

 

Krožno izpadanje las

Za moško plešavost ni zdravila, lahko le nekoliko odložimo in upočasnimo njeno pojavljanje. Izpadanje las v krogu je povezano s procesom zakrnevanja celotne lasne zasnove (lasnega mešička).

 

krožno izpadnje las pri moški je običajno

 

Pretirano umivanje, sušenje in barvanje las

So lahko vzroki za pretirano izpadanje las. Najbolj pogost vzrok je uporaba preveč agresivnih preparatov za umivanje in nego las, prekomerna uporaba kodralnika/ravnalnika las, prekomerno umivanje las…

 

Slabokrvnost ali anemija

Je bolezensko stanje, ki nastane zaradi zmanjšanje količine hemoglobina. Hemoglobin je barvilo, ki se nahaja v rdečih krvničkah in je odgovoren za transport ogljikovega dioksida iz tkiv v pljuča. Kako veste, da ste slabokrvni? Utrujenost, zaspanost, omotičnost, mrzle roke, zadihanost, pogosti glavoboli, izpadanje las in bleda koža so eni izmed najbolj pogostih simptomov slabokrvnosti.

 

Sezonsko izpadanje las

Številne študije so pokazale, da največ las izpade v spomladanskem in jesenskem času. Za sezonskim izpadanjem las trpijo predvsem ženske. Lepi lasje so dolgo časa veljali za simbol zdravja in življenjske moči, zato je izpadanje las še danes obravnavano kot precej problematično.

sezonsko izpadanje las pri ženskah

Motnje v delovanju ščitnice

Ščitnica je eden izmed najpomembnejših organov v človeškem telesu, saj uravnava številne procese, kot so metabolizem, poraba kisika, telesna rast ter rast las in nohtov itd.. Če ščitnica izloča preveč ščitničnih hormonov, govorimo o hipertirozi. Motnje v delovanju ščitnice lahko povzročijo nenadno izpadanje las.

 

Vzroki hipertiroze:

 • izpadanje las, utrujenost,
 • hujšanje, nemir,
 • napetost,
 • slabo prenašanje vročine,
 • tresenje,
 • pomanjkanje sape
 • zatečenost ščitnične žleze
 • težave z vidom
 • razbijanje srca..

 

Hipertiroza najpogosteje prizadene srce in ožilje. Najpogostejši vzrok za motenje delovanja ščitnice je sicer avtoimunska hipertiroza, na katero vpliva genski zapis. Bolezen je pogosta tako pri moških kot pri ženskah in se najbolj pogosto pojavi po 40 letu starosti. Hipertiroza se običajno zdravi z zdravili, kot je jod. Če je ščitnica zatečena in povzroča težave v predelu vratu, pa je potrebna operacija.

Če ščitnica proizvaja premajhno količino ščitničnega hormona, govorimo hipotirozi. Vzroki po katerih prepoznate hipotirozo so: motnja koncentracije, depresija, slabša zmogljivost… Ob sumu na hipotirzo najprej obiščite zdravnika, ki bo preveril delovanje ščitnice z določitvijo TSH in ščitničnih hormonov v krvi. Zdravje poteka z nadomeščanjem ščitničnega hormona tiroksina.

 

Kako lahko zmanjšate sezonsko izpadanje las?

Vzrok sezonskega izpadanja las je slabša prekrvavitev in pomanjkanje vitaminov in mineralov. Zato je pomembno, da lasem zagotavljate vse potrebne hranilne snovi za optimalno rast las. Jejte dovolj različnega sadja in zelenjave, beljakovin (predvsem rib) ter žitarice.

 

Izpadanje las po porodu

Je pri ženskah pogost pojav. Močno izpadanje las se lahko pojavi tudi po prenehanju jemanja kontracepcijskih tablet. Toda zakaj ženskam po porodu tako močno izpadajo lasje? Strokovnjaki to največkrat povezujejo z nizko ravnjo estrogena.

 

izpadanje las pri ženskah

 

Kako preprečiti prekomerno izpadanje las?

 • Zmanjšate pogostost umivanja, barvanja in sušenja las, saj lahko na ta način poškodujete lasišče.
 • Če je mogoče, se odpovejte sušilcu las. Če tega ne morete, potem lase z njim sušite na nekoliko večji razdalji ter z nižjo temperaturo. Odlična alternativa sušenju las je tudi bombažna brisača. Pri tem je pomembno, da lase sušite z nežinimi krožnimi gibi.
 • Mokri lasje so težji, bolj krhki in dovzetni za poškodbe. Zato lase krtačite nežno od konca proti navzgor.
 • Izogibajte se spenjanju las v čop, saj to povečuje napetost lasnih korenin in posledično tudi izpadanje las. Če je le mogoče potem lase nosite spuščene.
 • Za umivanje las uporabljajte doma narejene šampone iz zdravilnih rastlin, kot so kopriva, breza in žajbelj.
 • Če želite lahko vaši prehrani dodate tudi prehranske dodatke z vitamini A, B1, B2, B6 in B12, železom, folno kislino, cinkom. Pri tem je treba poudariti, da je na prvem mestu pravilna (zdrava) prehrana, šele nato pa sledi uporaba prehranskih dopolnil.
 • Pijte sok rdeče pese. Saj vsebuje hranilne snovi, ki pomagajo pri rasti las.
 • Zmanjšajte stres. Omejite in postopoma odpravite dejavnike, ki vplivajo na povečanje stresa.

močno izpadanje las

Kakšna je razlika med čajem in čajnim poparkom ter tinkturo?

 

Naravni čaji za krepitev las

Z naravnimi čaji, poparki in tinkturami, ki so jih pripravili iz svežih ali posušenih zdravilnih rastlin, so že naši predniki pred mnogimi leti zdravili in blažili simptome številnih bolezni. Na trgu je sicer na voljo veliko zdravil, tablet in šamponov, ki zagotavljajo, da preprečujejo izpadanje las in spodbudijo njihovo ponovno rast. A če želite izpadanje las vam predlagam omejiti na popolnoma naraven način, vam vsekakor predlagam, da najprej poskusite z naravnimi čaji, poparki in tinkturami. Ti so lahko pripravljeni iz zdravilnih rastlin ter zelišč, ki jih lahko brezplačno naberete v vaši neposredni okolici in preprosto posušite kar doma.

Navadno vzamemo od 5 do 10 gramov ali eno zvrhano čajno žličko posušenih rastlin. Če uporabljate sveže rastline, uporabite od 3 do 5 čajnih žličk na 0,5l vode. Zvečer jih namočite v hladni vodi in jih zjutraj pogrejte do vrelišča. Takoj, ko čaj zavre, ga odstavite. Precedite ga šele po 3 do 5 minutah.

Čaj pijte večkrat na dan po 2 do 3 skodelice na dan po požirkih. Zdravljene z naravnimi čajnimi mešanicami traja od šest tednov do treh mesecev. Če je za zdravljenje pijete samo en čaj ga pijte toliko časa, da bo bolezen pozdravljena. Če pijete čaj iz večjih zdravilnih rastlin potem količino le-teh enakomerno razdelite.

Če za namakanje nimate časa, izbrano zdravilno rastlino le poparite in počakajte 10 min ter jo nato precedite. Nekaterih rastlin, kot je kamilica, ne namakamo. Slednjo denimo le poparimo in po treh minutah odcedimo. Če želite čaj sladkati, ga sladkajte z medom.

 

Kaj je čajni poparek?

Poparek je tekočina, ki jo pridobimo iz posušenih, zdrobljenih ali zmletih korenin zdrave rastline. Poparek se uporablja pri umivanju, kopelih ter za raznovrstne obkladke.

 

Kaj je tinktura?

Tinktura se izdela iz listov ali korenin sveže rastline, ki jih namakamo v dobrem domačem žganju. V dovolj veliko stekleno posodo dodajte 2 pesti rastline na 1 liter žganja. Razmerje je 1 del rastline proti 4 delom žganja. Postavite toplo za 8 do 14 dni. Smrekove vršičke lahko postavite tudi neposredno na svetlobo.

Vmes tekočino večkrat premešajte ali pretresite. Po 8 do 14 dneh tekočino precedite in natočite v steklenico. Tinkturo pijte od 10 do 20 kapljic 2x do 3x dnevno.

Kako na naraven način zmanjšati izpadanje las?

Če vam lasje izpadajo, si jih umivajte na 10 dni, in sicer s toplo vodo, v katero dodate rumenjak, limonin sok ter malo kisa. S svojega jedilnika odstranite premastno hrano, pravo (turško) kavo in prenehajte z kajenjem (če kadite).

V svojo prehrano vključite veliko rib, zelenjave in korenja. Hrana naj bo bogata z vitamini in minerali, še zlasti z vitaminom B.

Pri suhih laseh v 1l vode dodajte 6 žlic čajnih mešanice in kuhajte 10 min. S poparkom si 2x na teden umivajte glavo in močno masirajte lasišče:

 1. Brezove poganjke,
 2. Koprivovih listov in korenin,
 3. Korenin repinca (lahko tudi liste),

S poparkom si 2x na teden umivajte glavo in močno masirajte lasišče. Ostale dni pa tekočino nakapajte na vato in z njo masirajte lasišče:

 1. V 1l vode dodajte 4 do 5 žlic cvetov in kuhajte 5 minut.
 2. V 1l vode dodajte 6 žlic svežih koprivovih cvetov in jih kuhajte 5 min.

 

Masaža lasišča:

 1. V 1l vode dodajte 6 zvrhanih žlic brezove skorje in kuhajte toliko časa, da tekočina povre do polovice. Nato dodajte tudi nekaj kapljic svežega soka.
 2. Za izpadanje las na posameznih mestih uporabite izvleček sivke. Slednjemu lahko dodate tudi eno čajno žličko čistega glicerina.
 3. Za spodbujanje rasti las prerežite čebulo na pol in si z njo masirajte lasišče. Potem si umijte glavo.

 

Mazivo iz orehovih popkov

Slednjega pripravite tako, da v 0,5 kg masti vmešate 3 žlice svežih orehovih popkov in kuhajte 20 minut.

V videoposnetku si lahko ogledate kako pospešiti rast novih las.

Izdelajte naravni sok za natiranje lasišča

 1. Zarežite v deblo ali skorjo in prestrezite sok. Spravite ga v ustrezno veliko steklenico in jo nato dobro zaprite. Vzamete vato in nakapajte na njo nekaj kapljic naravnega brezovega soka. Nato vsak dan naslednja dva meseca, dvakrat na dan (zjutraj in zvečer) masirajte lasišče. V kolikor nimate na voljo naravne brezove vode jo lahko kupite v katerem izmed spletnih trgovin. Sam sem uporabljal tisto katero lahko najdete skoraj v vsaki bolje založeni trgovini. Redna uporaba zmanjšuje izpadanje las in spodbudi njihovo naravno rast.
 2. V 0,5l vode skuhajte 3 žlice stolčenih brinovih jagod in eno pest vejic.
 3. Lasiče natirajte z sokom česna ali čebule. To storite vsak drugi dan. Vsak tretji dan si lase umijte z milom ob sobotah si lase umite poparkom kamilice ali koprive.
 4. Ena izmed najbolj pogosto uporabljenih rastlin, ki pomagajo zmanjšati izpadanje las je zagotovo kopriva. V 1l vode dodajte 0,5 kilograma svežih listov in korenin koprive in kuhajte 20 minut. Nato precedite in dodajte 100 do 200 mililitrov ricinusovega olja. S to mešanico si nato natirajte lasišče 2x do 3x na teden. Mešanicami lahko poljubno dodate tudi sivko ali pušpan.
 5. Iz koprive lahko naredite tudi pripravek s kisom. V 0,5l jabolčnega kisa dodajte 5 pesti korenin in kuhajte 10 minut in nato ohladite ter precedite. Lasišče natirajte 1x dan.

 

Zdravljenje krhkih in lomljivih las na naraven način

Z lomljivimi in krhkimi lasmi morate ravnati še posebno nežno. Lasje, ko zrastejo iz lasišča so zdravi, prožni in svetleči. Vendar se tudi lasje starajo, zato je pomembno, da lasem zagotovite vse ustrezne hranilne snovi ter jim nudite ustrezno nego skozi celoten njihov življenjski ciklus.

 

krhki lasje

 

Za krhke lase lahko uporabite dve mešanici olj. Prva mešanica naj vsebuje:

 1. Mandljevo olje,
 2. Olivno olje,
 3. Ricinusovo olje,
 4. Rožno olje.

Zmešajte po 10 čajnih žlic vsakega, le rožnega dodajte po 1 čajno žličko. S to mešanico si nato vsak večer pred spanjem natrite v lasišče. Nato glavo zavijte v bombažno krpo ter postopek ponovite 3 dni zaporedoma. Če je potrebno, zdravljenje ponovite.

Druga mešanica naj vsebuje:

 1. Mandljevo,
 2. Orehovo,
 3. Ricinusovo,
 4. Rožno,
 5. Sončnično olje.

Zmešajte 10 čajnih žličk mandljevega, po 6 čajnih žličk orehovega, ricinusovega, sončničnega in eno žličko rožnega olja. Mešanico si vtirajte v lasišče 3 dni zapovrstjo.

 

Kako na naraven način odpravite prhljaj?

 Čaji za odpravljanje prhljaja:

 1. Kopriva,
 2. Preslica
 3. Ptičja dresen
 4. Šentjanževka

V ⅕ l vode zavrete 2 žlici mešanice teh zelišč. Naravno čajno mešanico pijte večkrat na dan. Istočasno lahko na lasišče dodate ovitke z ohrovtovi listi.

Poparki, s katerim lahko odpravite prhljaj

 1. Poparek kamilice in koprive,
 2. Poparek preslice in žajblja,
 3. Poparek zelene
 4. Poparek rožmarina in vrbove skorje.

Z 1l vode poparite 4 čajne mešanice obeh zelišč. Odstavite za 1 uro in precedite. Nato dodajte 300 mililitrov vinskega kisa. S tem poparkom masirajte lasišče vsak drugi dan 20 min.

Z 2l vode poparite 6 zvrhanih žlic rožmarina in vrbove skorje. Odstavite za 1 uro in precedite nato si 2x na teden.

 

Zdravljenje plešavosti na naraven način

Poznamo več različnih vrst plešavosti. Najbolj pogosta sta moška plešavost (androgena alopecija) in simptomsko izpadanje las (telogeni efluvij).  Moško plešavost je mogoče bistveno upočasniti, če jo opazite pravočasno. Pri moških se plešavost običajno pojavi med 25. in 30. letom starosti in velja za precej normalen pojav.  Vsak drugi moški se namreč do svojega 50. leta sooči s pojavom plešavosti. Kroničnega izpadanja las pri moških ne moremo popolnoma preprečiti, lahko pa ga s premetenimi odločitvami močno omejimo.

 

zdravljenje moške plešavosti

 

Razlika med moško in žensko plešavostjo?

Na kronično izpadanje las in plešavost vplivajo moški spolni hormoni. Testosteron se pod vplivom encima pretvarja v dihidrotestostoron in se nato veže na lastni mešiček, kar povzroči tanjšanje las. Pri moški plešavosti se spreminja sprednja lasna črta od čela proti zatilju. Ta pojav imenujemo tudi visoko čelo. Pri tem se pleša pojavi na sprednjem delu glave in sočasno se redči celotno lasišče.

Pri ženskem vzorcu se lasišče reči na vrhu glave. Vendar pri ženskah običajno lasje ne izpadejo popolnoma. Ženskam lasje manj izpadajo zaradi ženskih spolnih hormonov, ki ščitijo lasne mešičke pred propadom in nastankom plešavosti.

Domači čaji za zdravljenje plešavosti:

 1. Brezovi listi,
 2. Divja mačeha,
 3. Kolmež,
 4. Kopriva,
 5. Pirnica,
 6. Plahtica,
 7. Preslica,
 8. Repinec,
 9. Rman,
 10.  Srečna moč
 11. Timijan

Čaj pijte 2x dan po 1 skodelico.

 

Tinktura, ki spodbuja rast las

Izdelajte tinkturo iz bršljana, koprive, orehovih listov in žajblja. Krpo prepojite s tinkturo in vtirajte na pruzadeta mesta, najbolje 3x na dan po 10 min. 2x na teden si lase umijte z milom in mlačno vodo  To delajte 30 dni, potem prenehajte za 10 dni in ponovite celoten ciklus.

Mazilo proti izpadanju las

Mazilo iz bršljana in česna. Vzemite vsakega po 5 žlic in jih nasekajte v kašasto obliko. S tem mazilom vsak drugi dan zjutraj in zvečer 10 minut vtirajte mazilo na mesta brez las. Nato si lase izperite s poparkom kamilice ali koprive.

V ¾ l razredčenega špirita (pol vode in pol špirita) dodajte 6 zvrhanih žlic brezovih in koprivinih listov in namakajte 10 dni. Tinkturo nato natirajte v lasišče naslednjih 9 dni.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar