Home / Kuhanje in peka peciva / Kako izbrati primeren žar?

Kako izbrati primeren žar?

/
/

Na vprašanje, kateri žar je najboljši, ni univerzalnega odgovora, saj ima vsak žar tako svoje prednosti kot tudi določene šibke točke.

Preden so se ljudje naučili prižgati ogenj, so jedli surove sadeže in drugo hrano, ki je ni bilo potrebno toplotno obdelati. Kadar so ubili kakšno žival, so se najedli surovega mesa. Ko so se nekega dne naveličali nabiranja sladkih koreninic in sadežev ter pričeli oblačiti v živalske kože, jih je zamikalo, da bi si hrano pripravili na drugačen način. Po naključju so odkrili mnoge odlike ognja.

Naši predniki so meso najprej pekli na vročih kamnih ter ga šele nekoliko kasneje pričeli natikati na nabodala in peči nad vročo žerjavico. Tako so najprej osvojili peko na žaru, in to mnogo preden so odkrili kuhano in praženo hrano. Pečenje na žaru zato velja za prastaro kuharsko umetnost, ki pa je dandanes odrinjena nekoliko bolj na rob, saj predstavlja časovno malce zamudnejši način priprave, ki je rezerviran za proste trenutke ter ne za stresne vsakdanje rutine.

 

Na žaru lahko pripravljate tudi zdrave jedi

 

Ko se odločamo za nakup žara?

Ko kupujemo žar, ne kupujemo zgolj še enega kuharskega pripomočka, temveč kos opreme, ki bo običajno druženje s prijatelji ali družinskimi člani spremenil v nepozaben dogodek. Pri vprašanju, kakšen žar izbrati, univerzalni odgovor ne obstaja, saj si popoln dan z ljubljenimi in prijatelji vsak predstavlja drugače. Ko pa ocenjujemo strošek nakupa žara je potrebno upoštevati tudi:

 • strošek nakupa žara,
 • stroške dodatne opreme, ki jo potrebujemo za peko,
 • življenjsko dobo žara,
 • garancijo, ki jo nudi proizvajalec,
 • stroške, ki nastanejo pri peki (meso, briketi, električna energija…).

Strošek investicije

Na samo ceno vpliva več dejavnikov: velikost žara, dodatne funkcije, kakovost izdelave… Če nameravamo žar uporabljati nekaj dni na teden v »glavni sezoni« ali skozi daljše časovno obdobje, potem se splača investirati v nakup bolj kvalitetnega žara. Danes lahko na spletu najdete veliko spletnih trgovin, ki nudijo pester izbor žarov. Lahko pa na spletu poiščete mojstra, ki vam žar izdelava po vaših željah. Pri tem je potrebno vedeti, da so žari, ki so izdelani po meri, običajno malo dražji od »serijskih« žarov.

 

Kaj bomo pekli?

Različne vrste mesa zahtevajo različne vrste priprave in metode peke. Prav tako moramo poznati ustrezne temperature, ki so potrebne za pripravo posamezne jedi. Te so odvisne od samih jedi in receptov za pripravo. Za pripravo manjših kosov mesa je žar s premerom 47 cm ali plinski žar z enim gorilnikom čisto dovolj. Če bi radi pekli večje kose mesa, potem predlagam večji žar na oglje s premerom vsaj 57 cm ali samostoječi plinski žar s tremi gorilniki.

S tem je povezan tudi sam strošek posamezne peke. V to ceno spada gorivo (briketi, električna energija, oglje… Razpon cene posamezne vrste goriva se lahko gibljejo med 0,2 € do 1,5 € in več. Najcenejše gorivo je plin, najdražje pa oglje.

 

Kje bomo pekli?

Pri tem se moramo vprašati:

 • bomo žar uporabljali na domačem dvorišču?
 • bomo žar pogosto premikali?
 • bomo pekli v zaprtih prostorih?
 • bomo žar vzeli s seboj na potovanje?

Če boste žar vzeli s seboj na potovanje, potem izberite majhen električni ali prenosni žar na oglje. Številni proizvajalci izdelujejo majhne potovalne žare, ki jih lahko postavite na mizo. Ti so odlični, če bi si radi na dopustu pripravili odličen zrezek ali čevapčiče. Če boste žar veliko prestavljali, potem izberite takšnega, ki ima nameščena kolesa za preprosto premikanje.

Kaj boste pekli na žaru

 

Za koliko ljudi bomo pekli?

Ko se odločamo za nakup žara, moramo razmisliti o vrsti in količini hrane, ki jo bomo pekli na žaru. Če nameravamo na žaru peči večje kose mesa, 40 hamburgerjev ali več različnih jedi, potem potrebujemo večji žar.

 Vrste žarov za peko:

 1. klasični žari na oglje,
 2. plinski žari,
 3. komodo žari,
 4. keramični žari,
 5. električni žari,
 6. vgradni žari,
 7. smokerji.

 

Nasveti za začetnike

Jedi, pripravljene na žaru, so enako zdrave in imajo približno enak okus, ne glede na to, na kakšen način jih pripravite. Za začetek si lahko kupite preprost žar. Najprej se je namreč pametno prepričati, če vas peka jedi na žaru sploh veseli. Majhen in srednje velik žar lahko obenem čez zimo spravite skoraj kamor koli, saj ne zavzame veliko prostora. Za vsakega začetnika predstavlja peka jedi na žaru predstavlja prav poseben izziv, na katerega se je treba pripraviti.

Zato je prepričljivo, da se pred nakupom večjega in dražjega žara, najprej malce preizkusite v peki. Preden na piknik povabite družino ali prijatelje, specite nekaj kosov mesa za kosilo. Pri tem uporabite vse sestavine, ki jih boste uporabili, ko boste pekli za ostale goste. Predlagam, da vadite z majhnimi količinami. Pri tem boste ugotovili, katere sestavine in pripomočke potrebujete za najučinkovitejše pečenje na svojem novem žaru.

Pri prvi uporabi žara upoštevajte priložena navodila. Pri prvi uporabi električnega žara slednjega lahko segrevate tudi nekaj minut dlje, kot piše v navodilih. Pri prvi uporabi žara preizkusite vse razpoložljive možnosti in si zabeležite vse podatke. Tako boste lahko pri naslednji uporabi brez truda pekli različne vrste mesa. Dodaten trud, ki ga boste vložili na začetku, se vam bo kasneje namreč z obrestmi poplačal.

Ko prvič preizkusite žar, je zunaj lahko lep sončen dan brez sapice vetra, ko pridejo goste pa je lahko vetrovno ali deževno. Zato dobro premislite, kam boste postavili žar v primeru slabega vremena.

Najprej se naučite peči majhne zrezke, klobase, čevapčiče… Tu vam skorajda ne more spodleteti, zlasti če kupite kakovostne sestavine. Pri izbiri mesa naj bodo vsi kosi enakomerno veliki (debeli ali tanki).

 

Zakaj so jedi iz žara zdrave?

Jedi, pripravljene na žaru so dovoljene tudi v mnogih dietnih prehranah, kjer je običajno pečena hrana prepovedana. Te jedi so namreč lahko prebavljive, saj za pripravo na žaru potrebujemo le malo maščobe. Za pripravo jedi na žaru izberite boljše kose mesa.

Jedi na žaru so:

 • so običajno manj slane,
 • bolj zdrave,
 • malo kalorične,
 • lahko prebavljive.

 

Česa žar ne zmore?

Mnogi komaj čakajo poletje, ko lahko uživajo v jedeh z žara. Ko si ga privoščijo, ga ne želijo prenehati uporabljati. A pri vsem skupaj se je treba zavedati tudi omejitev tega pripomočka. Ključno je namreč zavedanje, da na žaru ni mogoče pripravljati vseh jedi po spisku. Nekatere vrste sadja in zelenjave ter veliko prikuh je denimo veliko bolje pripraviti v kuhinji, kjer je lažje nadzirati temperaturo, ne pa tako, da lonce postavimo na žar.

Mnogi recepti opevajo številne pozitivne lastnosti priprave jedi na žaru. Res je, da so jedi na žaru lahko bolj sočne in mehke. Toda treba je vedeti, da se za pripravo jedi na žaru priporoča boljše kose mesa domače reje. Tovrstno meso pa je drago. Če bi radi na vaš jedilnik vključili tudi jedi z žara, boste za kakovostne obroke vsekakor morali odšteti več.

Če želite znižati stroške peke jedi z žara, lahko pripravite svinjske klobase, zrezke iz mletega mesa … Slabost tovrstne hrane je visoka kalorična vrednost, zato ni primerna za številne diete. v primeru, da želite zmanjšati vnos kalorij, zatp hrano raje pripravljajte nad soparo ali dušite v manjši količini vode.

Jedi z žara so zelo primerne za ljudi, ki bi želeli izgubiti kak kilogram, ob tem pa še vedno dobro jedli.

 

Olje za mazanje jedi med peko

Med peko jedi (živil) na žaru je slednje treba mazati z oljem. Tako ostanejo jedi namreč sočnejše. Najprimernejše za to nalogo je rastlinsko olje, saj nima izrazitega okusa. Lahko uporabite tudi domače olivno olje. Okus po olivnem olju je mnogo močnejši kot pri sončničnem olju. Olje lahko na izdelke nanesemo že pred pečenjem. Puste kose mesa lahko že dan pred peko polijete z oljem in nekajkrat obrnete. Pred pečenjem lahko na kose mesa nasesete tudi sladkorne in medene premaze. V receptih je napisano, kdaj in za koliko časa je meso treba položiti v oljno kopel. V olje lahko dodate tudi različna zelišča in s tem popestrite okus hrane.

Za mazanje mesa z oljem uporabimo čopič. Če boste uporabljali običajen čopič za pleskanje, ga je treba po vsaki uporabi temeljito umiti. Naravna alternativa čopiču so vejice rožmarina ali pehtrana.

Klobase, hrenovke in perutnino lahko zavijete tudi v slanino. V tem primeru mora biti ta čim bolj neslana, da sol ne bo potegnila več vode iz mesa. Nekateri kuharji prisegajo tudi na domačo rastlinsko ali svinjsko mast. Sam pri peki mesa zelo rad uporabljam domačo svinjsko mast, ki okus jedi še dodatno obogati. Svinjsko mast je pred uporabo potrebno raztopiti.

Pri peki jedi na žaru ne uporabljamo masla ali margarine, ker lahko jedi prehitro v tem primeru potemnijo. Z margarino ali maslom lahko premažemo šele nazadnje, takrat ko je meso že pečeno.

Olju lahko dodate:

 • dimljeno papriko,
 • sladko papriko,
 • česen v prahu,
 • čebula v prahu,
 • provansalska zelišča,
 • origano,
 • timijan,
 • solni cvet,
 • mešanico popra,
 • kajenski poper…

 

Kakšen žar potrebujete?

Danes peka na žaru vedno bolj priljubljena in cenjena. Od vsakega klenega moškega se pričakuje, da takšen način priprave hrane vsaj pozna, če že ne obvlada. Zato ne čudi, da prodaja žarov v zadnjih letih strmo narašča.

Predem se lotite pečenja, morate biti vaš novi žar močno razgret. Kdaj je žar dovolj razgret? To lahko preverite na zelo preprost način. Roko postavite nad razgreto oglje. Če jo umaknete v 3 do 5 sekundah, ima žerjavica ravno pravo temperaturo. Za peko lahko uporabite les, leseno oglje ali brikete za žar. Sam najraje uporabljam brikete za žar, saj omogočajo enakomerno pečenje (enakomerno oddajajo toploto).

Težko bi rekli, kateri žar je najboljši in najprimernejši, saj na izbiro žara vpliva več dejavnikov. Vsak si naj izbere takšnega, ki najbolje ustreza njegovim potrebam in »stilu« peke. Večina klasičnih žarov temelji na tem, da temperatura prihaja iz spodnje strani. Pred nakupom klasičnega žara premislimo, kje bomo žar največkrat pekli (doma, na dopustu, na prostem…). Pri tem je potrebno pomisliti tudi na sosede. V večstanovanjski hiši ali stolpnici, ki se nahaja v samem mestnem središču ne moramo pričakovati, da bodo sosedi navdušeni nad dimom in vonjem po sveže pečenih čevapčičih in ribah.

Če stanujete v mestnem središču ali nimate veliko prostora okoli hiše, predlagam, da si raje omislite električni žar. Slednjega namreč lahko namestite v kuhinjo, in sicer pod napo. Najdražji modeli žarov so zidani ali bolj tehnološko napredni žari, ki jih lahko prav tako vgradite v kuhinjo. Ne glede na izbrani model žara lahko spečete enako okusne zrezke, pleskavice in klobase.  Preden se odločite za nakup žara, si oglejte značilnosti, prednosti in slabosti različnih modelov.

 

Klasični žar na oglje

Klasični žari na oglje podkurimo z lesenim ogljem ali lesnimi briketi.  Tako meso dobi prav poseben okus in vonj. Tleče oglje ne oddaja dima, oddaja pa enakomerno in močno vročino, zaradi česar je bolj praktično. Cene oglja so različne in so odvisne od blagovne znamke in količine. Če pečete bolj pogosto, predlagam, da kupite 10-kilogramsko pakiranje, saj je cenejše kot 3- ali 5-kg pakiranje. Da boste lažje primerjali cene na polici, preverite ceno za kilogram.

Da se oglje razžari do temperature, ki je primerna za peko potrebujemo od 30 do 40 minut. Samo temperaturo pri pečenju lahko reguliramo s pomočjo dovoda za zrak, ki se običajno nahaja na dnu posode ali na pokrovu.

BONUS NASVET: Žar na oglje je enostaven za uporabo in da jedem edinstven okus, ki ga je težko premagati.

Ko izbirate klasični žar na oglje, izberite model na precej visokih nogah. Nekateri omogočajo, da višino poljubno prilagajate. Lahko pa izberete žar na kratkih nogah in ga postavite na mizo.  Če ga boste postavili na mizo, pod žar položite negorljiv material, da ne boste poškodovali mize.

 

peka jedi na majhnem žaru na oglje

 

Prednosti klasičnega žara na oglje:

 • dim, ki nastane pri gorenju oglja, da hrani edinstveno aromo,
 • žar na oglje omogoča višjo temperaturo kot ostali žari,
 • ponuja poseben občutek ob postavljanju ognja
 • kakovosten žar ima lahko ob rednem in pravilnem vzdrževanju dolgo življenjsko dobo.

 

Slabosti klasičnega žara na oglje:

 • sama priprava na peko zahteva veliko več časa (30 – 40 minut),
 • peka je razmeroma draga (oglje stane od 2 do 4 € na kilogram),
 • po koncu peke je potrebno več časa za čiščenje žara,
 • veliko pozornosti je treba posvetiti ohranjanju primerne temperature,
 • ima krajšo življenjsko dobo v primerjavi s plinskimi žari,
 • nis primeren za uporabo v zaprtih prostorih.

Danes lahko za dobrih 20 evrov kupite klasičen žar s kolesi. Tako ga lahko veliko lažje premikate.

Pri nakupu žara na oglje bodite pozorni na:

 • velikost površine za peko,
 • velikost površine za oglje,
 • stabilno konstrukcijo žara na oglje,
 • možnost nastavljanja višine rešetke za peko,
 • kakovost izdelave posameznih delov,
 • možnost regulacije dovoda zraka na pokrovu in na dnu žara,
 • možnost prenašanja in zlaganja.

BONUS NASVET: Ko se odločate za nakup klasičnega žara na oglje, kupite tudi zračni meh. Sam pri tem uporabljam kar električni sušilnik za lase, na katerega sem namestil aluminijasto cev starega sesalca. Izum ni najlepši in nima CE certifikata, vendar z njim lahko piham ugašajoči ogenj in tako poskrbim za nemoteno peko.

 

Kako pravilno razgreti klasičen žar na oglje?

Na dno posode za oglje lahko namestite tudi aluminijasto folijo. Ker je aluminij odličen toplotni prevodnik in odbija toploto, bo ta enakomernejša in močnejša. Po končani peki boste lahko žar tudi lažje očistili. Žar lahko prižgete s pomočjo tresk ali bencinskih kock za prižig. Izberete lahko tudi bio kocke za prižig ognja. Nekateri uporabljajo tudi gorilni špirit. Če se odločite, da boste ogenj prižgali z gorilnim špiritom, ga polijte na hladno oglje ter postavite stran od žara. Medtem ko gorilni špirit pronica skozi leseno oglje, si pripravite daljšo palico ali zvijte papir v rolico ter nato previdno prižgite oglje.

 

kako pravilno segreti žar na oglje

 

Ko prižgete oglje, potrebuje slednje med 15 in 20 minut, da se razžari. Točen čas je odvisen od vleke in vremenskih pogojev ter suhosti lesa ali briketov. Ko se briketi obarvajo sive barve, je žar pripravljen za peko. Na žar položite očiščeno rešetko. Sam položim rešetko čim nižje, da se dobro segreje. Nato jo pred peko prestavim na najvišjo možno višino.

Mojstrom, ki obvladajo pečenje na žaru, se le redko zgodi, da bi jim vroča mast kapljala na žerjavico. Rešetko lahko med peko prestavljamo višje ali nižje (po potrebi). Meso začnemo peči tik nad žerjavico (na visoki vročini). Nato pomaknemo rešetko višje in pustimo, da se meso peče pri zmerni vročini. Tako zmanjšamo možnost, da bi bilo meso preveč pečeno. Pri električnem žaru lahko veliko bolj enostavno uravnavate temperaturo.

Debeli kosi mesa (krače, odrasel puran, debeli kosi pečenke, cel piščanec…) so primernejši za pečenje v pečici. Na žaru navadno na klasičnem žaru pečemo le jedi, ki so hitro pripravljene, saj bi nam pečenje velikih kosov mesa povzročilo preveč preglavic.

 

Plinski žari

Plinski žari so vedno bolj priljubljeni tudi v Sloveniji. Eden od glavnih razlogov, zakaj kuharji običajno izberejo plinski žar, tiči v njegovi povsem enostavni uporabi.

Samo stoječi plinski žari imajo plinsko jeklenko skrito pod samim žarom. Cene plinskih žarov se gibljejo med 100 in 500 evrov. Nekateri plinski žari lahko stanejo tudi nekaj tisoč evrov. Prvo pravilo pri izbiri plinskega žara je, da dobite toliko, kolikor ste pripravljeni plačati. K ceni morate prišteti še ceno plinske jeklenke.

 

lahko premičen plinski žar s kolesi

 

BONUS NASVET: Plinski žar je mogoče hitro in enostavno očistiti.

Plinski žari so na voljo v številnih različicah. Ob strani lahko imajo dodaten prostor za odlaganje hrane, stanske gorilnike za pripravo več jedi hkrati, vgrajene termostate, posodo za lovljenje maščobe ter številne druge funkcije. A naj vas vse to ne zmede. Izberite plinski žar s tistimi funkcijami, ki jih boste dejansko uporabljali.

Prednosti plinskega žara:

 • žar se segreje v kratkem času (cca 10 min),
 • lahko ga postavite na balkon,
 • je izredno vzdržljiv,
 • kakovosten žar lahko ob rednem in pravilnem vzdrževanju zdrži tudi do 25 let,
 • omogoča hitro in enostavno pripravo jedi s preprostim pritiskom na gumb,
 • zaradi enostavnosti uporabe ga lahko uporabljate večkrat na teden, tudi ko nimate veliko časa,
 • plinski žar omogoča enostavno uravnavanje temperature,
 • enostavno ga je očistiti,
 • ne pušča pepela in saj,
 • peka na plinu je cenejša od peke na oglju,
 • plinska jeklenka lahko ob zmerni uporabi zdrži več sezon.

 

 

Slabosti plinskega žara:

 • v primerjavi z žarom na oglje je dražji,
 • zaradi potencialne nevarnosti uhajanja plina ni primeren za uporabo v zaprtih prostorih,
 • zaradi pečenja pri višjih temperaturah se lahko meso izsuši,
 • hrana, pripravljena na plinskem žaru, ne doseže tako polnega okusa kot pri prečenju na žarih na oglje.

 

Pri izbiri plinskega žara bodite pozorni na:

 • velikost,
 • vgrajene odlagalne površine,
 • dostop do kuhalne površine,
 • ali ima žar vgrajen termometer,
 • število plinskih gorilcev,
 • kakovost materialov,
 • način sestavljanja,
 • način priklopa,
 • ali ima zbiralnik maščobe,
 • ali ima žar vgrajen termometer,
 • ali ima žar stranski gorilnik za pripravo več različnih jedi hkrati.

Nekateri plinski žari namesto rešetk za pečenje uporabljajo tudi litoželezno ploščo ali porozne kamne. Plinski žari iz nerjavečega jekla se veliko lažje čistijo. Med samim pečenjem se nič ne kadi, porabijo pa tudi razmeroma malo plina.

Pri peki s klasičnim žarom na oglje, moramo pri vsaki peki spihati žerjavico. Tega nam pri plinskem žaru ni treba početi. Njegova glavna prednost je, da lahko na njem pečete poljubno dolgo, brez strahu, da bi vam ogenj pojenjal.

Namizni ali kuhinjski žar s ploščama

Namizne ali kontaktne žare lahko srečate v številnih Slovenskih kuhinjah, saj so preprosti za uporabo. Če je v bližini električna vtičnica, je najlepše peči na namiznem kontaktnem žaru s ploščama. Omogoča namreč hitro in enostavno pripravo številnih obrokov.

Današnji modeli kontaktnih žarov so izpopolnjeni, energetsko učinkoviti in praktični. Na začetku so bili namizni žari sestavljeni litoželeznih plošč, ki so se segrevali s plinom. Danes so na voljo predvsem električni žari s teflonskimi ploščami, na katero se jedi ne prilepijo.  Kvalitetni namizni žari omogočajo možnost odprtega ali zaprtega oz. t.i. delovnega položaja. Zaprti delovni položaj je primeren za pripravo toplih sendvičev, medtem ko je odprti delovni položaj primeren za pripravo slastnih zrezkov.

Namizne ali kuhinjske žare s težkimi kovniškimi ploščami je najprej potrebno segrevati od 8 do 10 minut. Na takšnem žaru sicer ne moremo peči vseh vrst jedi, je pa zelo praktičen za ljudi, ki si radi sami na hitro pripravijo slasten sočen zrezek. Najbolj pogosto jih uporabljamo za pripravo toplih sendvičev.

 

Prednosti namiznih žarov:

 • enostavno čiščenje,
 • plošče kontaktnega žara so premazane s slojem proti sprijemanju,
 • natančno uravnavanje temperature s pomočjo termostata.

 

Pri nakupu namiznega žara bodite pozorni na:

 • dolžino kabla,
 • ali omogoča nastavljanje višine pečenja,
 • širino in globino delovne površine,
 • odstranljivost kuhalnih plošč,
 • vhodno moč,
 • zbiralno posodo za maščobo,
 • gumirane nogice, ki onemogočajo drsenje po kuhinjski površini.

 

Električni žari

Samostoječi električni žari so idealni za domove, apartmaje, balkone ali uporabo v zaprtih prostorih. Pri njihovi uporabi ni potrebno skrbeti za požarno varnost na prostem ali se bati, da bi razneslo plinsko jeklenko. So enostavni za uporabo in s tem idealni za manjše družine, saj lahko na njih pečete več različnih kosov mesa.

 

prenosni električni žar

 

BONUS NASVET: Električni žari so idealni za uporabo v stanovanju, kjer ni dovoljena uporaba plinskega žara ali žara na oglje.

 

Prednosti električnega žara:

 • ker so žari te vrste običajno manjši, jih lahko hitreje očistimo in pospravimo,
 • primeren za začetnike,
 • omogoča enostavno reguliranje toplote,
 • ne potrebuje konstantnega nadzora,
 • ima daljšo življenjsko dobo
 • električni žar je cenejši v primerjavi z klasičnimi žari.

 

Slabosti električnega žara:

 • ne moremo jih uporabljati na prostem,
 • v primerjavi z električnimi žari potrebujejo več časa za doseganje optimalne temperature za peko.

 

Pri nakupu električnega žara bodite pozorni na:

 • primerno dolžino kabla,
 • ali omogoča nastavljanje višine pečenja,
 • dolžino in širino delovne površine,
 • nastavljiv termostat,
 • vhodno moč,
 • odstranljivost kuhalnih plošč ali rešetke,
 • temperaturo, ki jo žar doseže,
 • ali imajo varovalo (samodejni izklop) pred pregrevanjem.

BONUS NASVET: Pred nakupom razmislite kako velik električni žar potrebujete. Manjši žari so primernejši za vsakodnevno uporabo. Veliki žari omogočajo pripravo slastnih jedi za več oseb.

 

Smoker žari

Za mnoge ljubitelje dobre hrane je vonj, ki ga dim pri peki na žaru doda jedem, edinstven zato so za to izkušnjo pripravljeni tudi investirati v nakup smokerja. Smoker se od ostalih žarov razlikuje predvsem v tem, da omogoča pripravo (dimljenje) večjih kosov mesa pri nizkih temperaturah. To pride prav, ko pripravljate dve različni vrsti mesa ali rib. Kakovostni smokerji omogočajo, da med samo peko dodajate različne aromatične sekance ali brikete in tako kontrolirate intenzivnost vonja. Tako kot pri ostalih žarih je najprej treba določiti znesek, ki ste ga pripravljeni nameniti za nakup smokerja. Cene smokerja se gibljejo med 100 € in 800 €.

 

Prednosti smokerja:

 • poseben okus, ki ga dim daje jedem,
 • okus in vonj lahko regulirate z različnimi aromatični sekanci,
 • priprava različnih jedi hkrati pri različnih temperaturah,
 • enostavno kontroliranje temperature,
 • smoker žar je preprosto očistiti.

 

Slabosti smokerja:

 • pri cenejših »slabših« smokerjih je v mrzlih zimskih mesecih težje pripravljati jedi,
 • potrebno je konstantno nadzirati temperaturo in dovod kisika,

 

Osnovni pripomočki za peku na žaru

Dober del investicije pri nakupu žara predstavlja tudi dodatna oprema, ki jo potrebujemo za peko na žaru. Za vas sem pripravil seznam stvari, ki pridejo še kako prav, če se boste peke na žaru lotili bolj resno.

 

Pri peki na žaru bomo potrebovali:

 • podložene bombažne rokavice za peko,
 • predpasnik,
 • termometer,
 • kamin za prižiganje briketov,
 • grabljice za oglje,
 • lopatka za peko,
 • vilice za trganje mesa,
 • injektor marinade za meso,
 • klešče z dolgimi držaji za surovo meso,
 • klešče z dolgimi ročaji za pečeno meso,
 • veliko žlico z dolgim ročajem,
 • gosta mrežasta košara za pečenje rib ali zrezkov iz mletega mesa,
 • žičnata košara za pečenje zavite pečenke ali puranih jedi,
 • plitka zajemalka z dolgim ročajem,
 • primeren čopič za mazanje mesa z mešanico olja in začimb,
 • velike vilice,
 • meh za pihanje žerjavice,
 • ščetke za čiščenje žara.

BONUS NASVET: Uporaba velikih vilic pri peki mesa je pogosta začetniška napaka. Velike vilice uporabimo samo takrat, ko bomo meso razrezali.

 

Kako očistiti žar?

Ne glede na vrsto žara lahko pri čiščenju uporabljamo razmaščevalec (detergent za posodo ali razmaščevalec za čiščenje pečice), vročo vodo in gobico. Pri čiščenju nikar ne pretiravajte z drgnjenjem rešetk. Pri čiščenju žara in rešetke za pečenje je treba odstraniti vse ostanke hrane, saj se v nasprotnem primeru začne razvijati in širiti škodljiva plesen. Po čiščenju je potrebno žar in rešetko obrisati do suhega.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar