Skoči na vsebino

Kako izbrati pravo zobno ščetko?

kako izbrati najboljšo zobno ščetko?

Ali veste, da so zobne ščetke na Kitajskem poznali že v 7. stoletju, vendar so potrebovale celo tisočletje, da so prišle tudi v Evropo? Dandanes si življenja brez nje skorajda ne moremo predstavljati, in čeprav je ščetkanje nekaj, kaj opravljamo vsak dan, večkrat na dan, veliko ljudi še vedno umiva zobe narobe ali premalo.

Morda se ne zavedamo dovolj, da je od ustne higiene in zdravja zob odvisno naše splošno zdravje ali pa se pomembnosti zavemo šele, ko ležimo na zobozdravniški mizi z vrtalnikom v ustih.


Kakšne zobne ščetke obstajajo?

Na trgu obstaja ogromno vrst zobnih ščetk, vsaka s svojimi prednostmi in slabostmi. Izbira zobne ščetke naj ne bo višja znanost, pazite le, da izberete takšno, ki vam ustreza in je primerne trdote, da ne poškoduje zob in dlesni.

Ščetke za vsakodnevno rabo

Čeprav zobne ščetke za vsakodnevno rabo dobite v skoraj vsaki trgovini, pa to še ne pomeni, da so vse enako kakovostne. Da, svoje delo bodo že opravile, vendar se bodo morda obrabile veliko prej, poleg tega pa so lahko tudi pregrobe.

Za zobno ščetko za vsakodnevno uporabo izberite takšno, ima goste in mehke ščetine ter glavo, s katero dosežete vse kotičke, očisti pa tudi medzobne prostore in dlesni.

zobna ščetka iz bambusa

Električne ščetke

Električne ščetke so zanetile pravo malo revolucijo na področju umivanja zob. Njihova ključna prednost je poljubna nastavitev različnih stopenj intenzivnosti ščetkanja. Ščetine na električni zobni ščetki se vrtijo in vibrirajo ter tako odstranjujejo obloge z zob in dlesni s številom vrtljajev, ki jih z navadno ščetko ne morete doseči.

Zobne ščetke za zobni aparat

V času nošenja zobnega aparata je zobna higiena izjemno pomembna, saj je v ustih naenkrat veliko več skritih mest, na katerih se zadržuje hrana in razmnožujejo bakterije, navadna zobna ščetka pa jih ne doseže. Zato je ščetkanje zob, na katere je pritrjen aparat, lahko pravi izziv.

Pri premagovanju tega vam pomagajo posebne zobne ščetke za zobni aparat. V zadnjem času so še posebej popularne “solo” ščetke z enim čopom, s katero temeljito umivate zob za zobom.

Zobne ščetke za otroke

Skrb za otroške zobke se začne takoj, ko prvi zobek pokuka iz dlesni. Seveda pa je za nego nežnih otroških zob potrebno uporabljati posebej prilagojeno zobno ščetko in pasto. Ponavadi so ščetke za dojenčke izdelane tako, da starši z njimi dosežejo vse zobe v ustni votlini.

Za malčke, ki se učijo samostojnega ščetkanja zob, pa so na voljo tudi ščetke za otroke s podaljšanim ročajem, ki ga lahko držita tako malček kot starš. Ko malčki osvojijo ščetkanje zob, pa lahko s svojo prvo ščetko za ustno higieno poskrbijo sami. V pomoč so jim zobne ščetke za otroke z majhno glavo in s posebej prilagojenim držalom.

otroška zobna ščetka

Kakšna trdota ščetke je primerna?

Trdota zobne ščetke je odvisna od debeline njenih ščetin. Debelejše kot so ščetine, trša je ščetka. V osnovi obstajajo mehke, srednje in trde ščetke, znotraj teh treh kategorij pa najdete tudi več podkategorij (super soft, medium soft ipd). Če z zobmi nimate nobenih težav, vedno izberite mehko zobno ščetko.

Namreč, ščetka, ki ima več tisoč tanjših ščetin, lahko že z nežnim pritiskom seže med dlesni in zobe ter jih temeljito očisti, česar ščetka, ki ima debelejše ščetine, ne more.

Kljub temu, da so ščetine mehkejše, še vedno učinkovito opravijo svoje delo. Trde ščetke so pogosto povezane s močnejšim pritiskanjem, kar lahko poškoduje dlesni in sklenino.


2 minuti 2-krat na dan

Ali veste, da kar 90% odraslih Slovencev trpi za katero od parodontalnih bolezni, ki so posledica nepravilnega umivanja zob? Poleg neprimerne ščetke in neuporabe medzobnih ščetk in nitk, je najpogostejša napaka pri umivanju napačno ščetkanje. Velikokrat v želji, da bi prihranili kakšno minuto, zobe na hitro očistimo s hitrimi in sunkovitimi potegi.

Vendar dobro je vedeti, da zobna pasta ne odstrani oblog, temveč deluje podobno kot šampon, ki le razmasti zobne obloge, ki jih odstranimo šele s pravilnim in dovolj dolgim ščetkanjem. To pomeni najmanj 2 minuti 2-krat na dan.

Zagotovo tudi niste vedeli, da zobne kreme ob koncu umivanja ne smemo izpirati. To pa zato, da ne odstranimo popolnoma nujno potrebnih fluoridnih ionov, ki sicer ostanejo v slini in nas pred topljenjem sklenine ščitijo po umivanju.

Dobre navade se začnejo že v otroštvu

Še preden otroku zraste prvi zobek, je potrebno dojenčkovo ustno votlino obrisati z mehko krpico ali naprstnikom. Ko izraste prvi zobek, pa je čas za prvo zobno ščetko. Ta naj bo primerna otrokovi starosti, kar pomeni, da ima majhno glavo in nežne ščetine.

Zobna ščetka za majhne otroke, starejše od dveh let, naj ima majhno in zaobljeno glavo, ki ustreza velikosti ustne votline, prav tako naj ima udobni ročaj, za katerega ga bo malček lahko prijel in ne bo drsela. Za majhne otroke ne priporočamo uporabe električne ščetke, saj se z ročnim ščetkanjem uči pravilne skrbi za zobke, poleg tega pa razvija koordinacijo gibanja rok.

Do 10. leta starosti naj si otroci umivajo zobe pod budnim očesom in pomočjo staršev. Dokazano je namreč, da otrok do približno petega leta starosti sam očisti le 28% ploskev zob.

Kdaj je čas za menjavo zobne ščetke?

Zobna ščetka, ki ima poškodovane ščetine, ne opravlja dela več tako dobro kot nova zobna ščetka, zato je to prvi znak, da jo je potrebno zamenjati. Strokovnjaki pravijo, da bi zobno ščetko naj menjali na 6 do 16 tednov oz. ko so ščetine izgubijo prvotno obliko.

Daljše obdobje uporabe iste ščetke predstavlja tudi večje tveganje za prenos bolezni in okužb, saj je na njih dalj časa zadržujejo in razmnožujejo bakterije.

Ustna higiena ni samo vsakodnevno ščetkanje

Da, vsakodnevno ščetkanje z ustrezno zobno pasto je obvezno za zdravje zob, vendar je poleg tega ustno higieno potrebno vzdrževati z nitkanjem ali medzobnimi ščetkami. Ker med stičišče dveh zob težko prodremo s ščetko, se za čiščenje teh mest uporablja zobna nitka ali medzobne ščetke.

Medzobne ščetke so odlične, če imate med zobmi kak razmak, kjer pa ne pridete zraven, pa je rešitev zobna nitka. Tako kot ščetkanje bi tudi nitkanje moralo biti del vsakodnevnega rituala, in sicer enkrat dnevno, priporočljivo zvečer.

Ne iščite zobnih ščetk po trgovinah

Ko boste enkrat našli ščetko, ki vam ustreza, je ne menjajte več. Za drug model, seveda, menjajte jo vsak mesec ali dva. Da jo boste vedno imeli na zalogi, jo naročite preko specializirane spletne trgovine Latoka.si.

V njihovi ponudbi so ščetke, paste, nitke in ostali pripomočki za nego zob vedno na zalogi. Izbirate lahko med priznanimi znamkami Curaprox in Jordan, ob nakupu nad 30€ pa prejmete tudi brezplačno poštnino.