Home / Intervju-uspeha / Intervju Damjan Zupanič

Intervju Damjan Zupanič

/
/

Damjan Zupanič je slovenski bloger, ki redno piše, snema in fotografira za svoj spletni blog Mešano na Žaru.

 

Kdo je Damjan Zupanič v prostem času in poslovno? Kaj ga navdušuje, ob čem ga spreleti srh, kaj mu požene kri po žilah?

V prostem času sem športnik, ustvarjalec spletnih vsebin, predvsem pa človek, ki svoj prosti čas rad preživi z družino. Pa ne na kavču, ampak nekje zunaj in aktivno. Zaposlen sem v podjetju Mikro+Polo v Mariboru, kjer sem serviser laboratorijskih aparatov in opreme.

 

Si avtor spletnega bloga mesanonazaru.si. Kako to, da si se odločil postaviti lasten blog?

Že od nekdaj sem rad pisal. Pisal sem tudi za lokalni časopis, a to mi je predstavljalo zgolj enega izmed hobijev. Ko je vse skupaj postalo prevelika obveznost , sem sodelovanje prekinil. Nato se mi je nekaj let kasneje spet »zaluštalo« da bi nekaj ustvaril, in tako je nastal blog Mešano na Žaru.

 

slovenski bloger Damjan Zupanič
Vir: osebni arhiv

 

Motivi za pisanje bloga so različni. Za nekatere predstavlja blog le orodje za izražanje lastnega mnenja, spet drugi z njegovo pomočjo iščejo prepoznavnost in vir dodatnega zaslužka. Kakšen je bil tvoj motiv in kaj bi želel doseči s svojim blogom?

V glavnem je bil motiv za pisanje želja po ustvarjanju. S tem ne mislim le na pisanje, saj zraven sodi tudi fotografija, ki mi je zelo pri srcu. A že po nekaj objavah je ta blog dobil povsem drug smisel, in sicer beleženje spominov. Predivdevam, da ga bo na stara leta zanimivo »prelistati« z vnuki v naročju. Po drugi strani pa bi bil tudi zelo vesel, če bi s tega naslova priletel tudi kak evro, saj bi bila to dobra investicija za prihodnost – penzijo. Fino je že, če kot bloger kak izdelek dobiš ceneje ali celo zastonj. Kot izgleda, je motivov več in so mešani, tako kot vsebina in ime bloga.

 

Na svojem blogu redno objavljaš nove blog prispevke. Kot bloger se tudi sam soočam z izzivom, kako pri objavljanju novih prispevkov ohraniti doslednost. Kako se ti spopadaš s tem izzivom?

O tem razmišljam kaj preveč, niti si ne postavljam nekih ciljev ali terminov. Enostavno se ustvarjanja lotim, ko se mi ljubi in imam seveda kakšno idejo, kaj bi objavil. Zelo mi pomagajo družinska potepanja, ki so navadno kar dobro izhodišče za ustvarjanje.

 

Bloger Damjan Zupanič
Vir: osebni arhiv

 

Pisanje blog prispevkov zahteva veliko časa. Na začetku se vsak bloger sooča s težavo, kako ob rednem delu najti čas za pisanje kvalitetnih prispevkov. Kakšen je tvoj recept?

Kot sem že zgoraj zapisal, pišem takrat, ko se vse uskladi, torej čas, ideja in želja po ustvarjanju. V glavnem pa ustvarjam zvečer, ko gredo otroci spat, pa mogoče kdaj dopoldan, če je grdo vreme in ne moremo ven.

 

Spoznala sva se, ko si me kontaktiral in mi predstavil svoj blog. Sam sem izkusil, da t.i. »cold outreach« pogosto naleti na gluha ušesa. Veliko slovenskih blogerjev tudi ni pripravljenih sodelovati pri promociji drugih blogov. S kakšnimi odzivi se najpogosteje soočaš ti?

Hm, kaj pa vem. Za enkrat po nekem konkretnem sodelovanju sam nisem povpraševal, tako, da težko rečem. Imam pa občutek, da bi lažje prišel do sodelovanja z blogerjem, ki je po številu sledilcev v približno enakem rangu kot jaz, kot pa s tako imenovanimi »slavnimi« slovenskimi blogerji.

 

Se ti zdi, da se slovenski blogerji premalo povezujemo? Kje lahko na tem področju storimo več?

Najbrž bo držalo, da se premalo povezujemo. Sicer obstaja facebook skupina, ki pa – vsaj zdi se mi – ne prinaša nekih rezultatov. V preteklosti sem zasledil nekakšna srečanja, tako da nekaj očitnose dogaja. Mogoče bi potrebovali kak letni piknik ali pohod v hribe, kolesarsko turo, tek…hm  ideja…;)

 

Imaš tudi YouTube kanal, na katerem objavljaš video posnetke. Kako se lotevaš snemanja in montaže posnetkov, katera orodja uporabljaš pri svojem delu?

Res je, v zadnjem obdobju sem bolj aktiven na tem področju, čeprav vse skupaj po navadi strnem v kratek tekst in objavim na blogu. Tega sem se lotil predvsem, ker mi je postavljalo nov izziv in sem se lahko učil novih stvari. Za snemanje uporabljam naprave Sony Alpha A6000, GoPro Hero5 Black, Iphone 7 Plus in pa dron Dji Spark, material pa montiram na prenosniku Macbook Air. Tako pri pisanju kot tudi pri filmčkih nimam nekakšnih posebnih postopkov. Če gre za unboxing, si pač vse pripravim, malo pogledam na internetu, kaj bi o izdelku povedal, in to je to. Filmčki z naših izletov pa so večinoma sestavljeni iz spontanih kadrov, saj imam skoraj vedno s seboj napravo, s katero lahko snemam. Na tak način ujamem, kar se mi zdi znimivo. Sledi montaža in že je nov spomin zabeležen.

 

 

Načinov, kako zaslužiti s svojim blogom, je veliko. Na svojem blogu imaš nameščena tudi oglasna sporočila. Se po tvojem mnenju da zaslužiti samo z eno vrsto oglaševanja ali partnerskega programa?

Če pomeni zaslužiti to, da od nečesa živiš, potem je moj odgovor, da težko, sploh z blogom v slovenščini. Mislim, da gre tu bolj za kak dodaten evro, ki pa vedno prav pride. Če pišeš v angleščini, je možnosti za zaslužek bistveno več.

 

Na svojem blogu objavljaš tudi recenzije oz. »review-je« in unboxing  izdelkov. Ljudje pogosto iščemo pristna menja o posameznem izdelku. Kako se ti lotiš recenzije izdelkov? Jih kupiš, si jih sposodiš od prijateljev ali jih dobiš od spletnih trgovcev?

Tudi sam pogledam veliko takšnih videov. V konkretne ocene izdelkov še se nisem spustil, v glavem naredim unboxing in povem osnovne inforamcije o izdelku, ki jih najdem na internetu. Za konkretno oceno izdelka je priporočljivo, da ta izdelek nekaj časa uporabljaš, saj lahko le tako podaš kar se da realno oceno. Izposodi si od prijateljev – dobra ideja, če mi zmanjka materiala 😉

 

Vsak bloger si želi na svojo spletno stran pripeljati čim več obiskovalcev. Kako ti skrbiš za organski promet in promocijo svojega bloga?

Nič posebnega, podelim po socialnih omrežjih – kar nastane, pač nastane. Moram pa priznati, da sem nekaj zanimivih tem objavil sponzorirano, a ni prineslo bistveno boljših rezultatov. Zadnjih par objav sem bolj pozoren na SEO, kar na začetku sploh nisem bil. Odkar se »wim hof metoda« pojavlja zelo visoko na Googlu, mi je to namreč postalo zanimivo in spet imam nekaj novega, kar se lahko naučim. Pridobivanje novih znanj pa mi je super zanimivo.

 

Kakšni so tvoji cilji za rast in razvoj spletnega bloga?

Prvi in osnovni cilj je zabeležiti čim več spominov, ker to pomeni, da sem dosti doživel. Če ob tem še kaj zaslužim, pa tudi nič hudega. Dolgoročno pa, kot sem že rekel, je blog investicija v prihodnost, saj kak dodaten zaslužek ob ustvarjanju vsebin ob upokojitvi ne bo škodil.

 

V Sloveniji se lahko le peščica blogerjev pohvali, da se preživljajo s pisanjem bloga, v tujini pa obstaja veliko ljudi, ki živijo izključno od svojih blogov. Ali misliš, da je to možno tudi pri nas? Bi bil tudi ti pripravljen v prihodnosti pustiti redno službo in postal profesionalni bloger?

Je možno, vse je možno. Trenutno sem s službo zadovoljen in mi nudi nekakšno varnost, ki mi veliko pomeni, sploh zdaj, ko je treba poskrbeti še za družino. Mogoče pa na stara leta, ko otroci pridejo do svojega kruha.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Komentarji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This div height required for enabling the sticky sidebar